Mergi direct la conținut »
Cutremur devastator în Albania: 40 de morți și 658 de răniți. Momentul în care s-a produs seismul, surprins de camerele de supraveghere
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cutremur devastator în Albania: 40 de morți și 658 de răniți. Momentul în care s-a produs seismul, surprins de camerele de supraveghere

Cutremur devastator în Albania: 40 de morți și 658 de răniți. Momentul în care s-a produs seismul, surprins de camerele de supraveghere

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade a avut loc marți dimineață în Albania, la aproximativ 40 de kilometri de capitala țării, Tirana. Bilanțul se ridică la 29 morți și peste 600 de răniți, însă autoritățile se așteaptă să crească, având în vedere că numeroase persoane ar putea fi prinse sub dărâmături.

De Daria Maria Diaconu, Andreea Radu,

UPDATE 28 noiembrie, ora 15:15: Bilanțul deceselor în urma cutremurului din Albania a ajuns la 40. Salvatorii au mai găsit alte 10 cadavre printre dărămâturile clădirilor distruse de seismul puternic.

UPDATE 12.00: Cel mai recent bilanț anunțat de autorități ridică numărul deceselor la 29. Cel puțin 658 de persoane au fost rănite.

În acest timp, Albania a primit promisiuni de sprijin și mesaje de compasiune din întreaga lume.

Turcia, care a trimis avioane militare și echipe de salvare, a cerut tuturor țărilor musulmane să ofere ajutor poporului albanez.

Un mesaj de condoleanțe și de sprijin a venit de la Papa Francisc.

UPDATE 09.30: Un nou bilanț după cutremurul devastator din Albania: 24 de morți, 20 de dispăruți și 650 de răniți. Guvernul a declarat stare de urgență în Durres și Tirana.

UPDATE, ora 22:55: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă cetățenilor români să amâne, pe cât posibil, călătoriile care nu sunt necesare în Albania, iar celor care sunt prezenți pe teritoriul acestui stat să urmărească în mod constant media locală.

UPDATE, ora 22:30:Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu momentul producerii seismului, surprinse de camerele de supraveghere. 

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

UPDATE, ora 21:00: Echipele de salvare au recuperat de sub dărâmături, în Durres, trupul neînsuflețit al unui tânăr de 24 de ani.

Autoritățile suspectează că și cei doi frați ai tânărului se află sub aceleași dărâmături și continuă căutările, scrie presa albaneză.

UPDATE, ora 18.40: Cel puțin 20 de persoane au murit și peste 600 au fost rănite, în urma seismului din Albania. Totodată, Tirana a decretat ziua de mâine zi de doliu național.

Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare. Echipajele au reușit să scoată de sub dărâmături o mamă și fetița ei de opt ani, după o operațiune care a durat nu mai puțin de 14 ore.

UPDATE, ora 14:53: Bilanțul cutremurului de 6,4 a ajuns la 15 morți și 625 de răniți. Totodată, zeci de persoane au fost scoase de sub dărâmături.

UPDATE, ora 13:07 – Potrivit CNN, 11 persoane au murit în urma cutremurului din Albania, alte peste 325 fiind rănite.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

UPDATE, ora 11:24Raed Arafat a anunțat că România trimite o echipă de salvare în Albania. 52 de români vor ajunge, cu două avioane MapN, în cursul zilei de marți, pentru a ajuta la căutarea celor prinși sub dărâmături în urma cutremurului devastator din Albania.

UPDATE, ora 10:51 – MAE a anunțat că nu există niciun român printre victimele cutremurului din Albania.

„Ambasada Româniiei la Tirana a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații cu proivire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate în urma cutremurului produs la data de 26 noiembrie 2019, în apropierea orașului Durres, Republica Albania. Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat misiunea diplomatică cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul ambasadei nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident”, se arată într-un comunicat MAE.

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință
Recomandări

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

 

UPDATE, ora 10:11 – Cel puțin opt persoane, inclusiv un copil în vârstă de 10 ani, au murit, iar alte peste 325 au fost rănite în urma seismului din Albania, potrivit CNN. După cutremur au avut loc peste 20 replici.

UPDATE, ora 9:31 – Cutremurul din Albania a provocat moartea a cel puțin patru persoane și rănirea altor 150, conform informațiilor transmise de sursele locale, citate de cotidianul The Washington Post.

UPDATE, ora 8:52 – Cel puțin trei oameni au murit în urma seismului din Albania. În Tirana a fost simțită și o replică puternică a seismului. În această dimineață, după cutremur, în Albania s-au consemnat peste 10 replici cu magnitudini între 3,6 și 5,8. Una dintre victimele cutremurului a murit după ce s-a panicat și a sărit pe geam, de la etaj.

Cutremure succesive în Albania
Cutremure succesive în Albania

Seismul s-a produs la ora locală 03:54 (04:54 ora României) în vestul Albaniei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 30 de kilometri.

Epicentrul seismului a fost la 10 kilometri nord de localitatea Durres și la 44 de kilometri vest de Tirana, potrivit Mediafax.

Cutremurul s-a resimțit și în țările învecinate: Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania.

Potrivit Daily Mail, mai multe clădiri s-au prăbușit. În orașul Durres au fost cele mai mari daune. Cel puțin 50 de persoane au fost transportate la spital, în urma cutremurului.

Foto: EPA, Profimedia

Close
Închide
  Close