Tatarski a murit în urma exploziei unei bombe care se afla într-o statuetă pe care Trepova i-a oferit-o, în timpul unei conferințe pe care acesta o ținea într-o cafenea din Sankt Petersburg. Zeci de persoane au fost, de asemenea, rănite.
Tânăra a negat acuzațiile, afirmând că a crezut că statueta conținea un dispozitiv de ascultare, nu o bombă, și că i s-a întins o capcană. În timpul procesului, Trepova a spus că a acționat la ordinele unui bărbat din Ucraina pe care îl cunoștea sub numele de „Gestalt” („formă” în limba germană), care i-a trimis bani și instrucțiuni cu câteva luni înainte de atentatul din cafenea, notează Reuters.
Ea a afirmat, de asemenea, că a urmat instrucțiunile ucraineanului pentru că a presupus că scopul ascultării lui Tatarski era de a afla mai multe despre ceea ce știa despre război, căruia ea i se opunea.
„Simt o mare durere și rușine că credulitatea și naivitatea mea au dus la consecințe atât de catastrofale. Nu am vrut să fac rău nimănui. Simt în mod special durere și rușine că un act terorist a fost comis de propriile mele mâini”, a spus tânăra în fața instanței.
Ea a fost acuzată de „act terorist comis de un grup organizat care a provocat moartea intenționată” și de „deținerea ilegală de dispozitive explozive de către un grup organizat”.
După explozie, un prieten al soțului ei, Dmitri Kasintsev, a lăsat-o pe Trepova să stea o noapte în apartamentul său. Ea a fost arestată acolo a doua zi.
Kasintsev a fost condamnat joi la un an și nouă luni de închisoare pentru că a ajutat-o să se ascundă, în ciuda mărturiei Dariei Trepova că nu l-a mai întâlnit niciodată și că nu a avut nicio legătură cu bomba.
Anchetatorii ruși au acuzat Ucraina că se află în spatele atacului, însă Kievul nu a confirmat sau infirmat acest lucru.
Cine era Vladlen Tatarski
Vladlen Tatarski, în vârstă de 40 de ani, al cărui nume real era Maxim Fomin, era un blogger cunoscut, cu peste jumătate de milion de urmăritori pe Telegram.
Născut în regiunea Donețk din estul Ucrainei, el a declarat că s-a alăturat separatiștilor susținuți de Rusia atunci când aceștia l-au eliberat din închisoare, unde ispășea o pedeapsă pentru jaf armat.
Tatarski s-a numărat printre cei care au criticat autoritățile ruse, acuzând armata și pe președintele Vladimir Putin pentru eșecurile de pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, el a fost decorat post-mortem cu Ordinul Curajului de liderul de la Kremlin.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
hurricane • 26.01.2024, 10:52
27 ani , vorba reclamei cu halatul '' mult domnulei mult, dincolo era mai ieftin ''
Libertatea10 • 26.01.2024, 10:31
da este vinovat cazul este rezolvat si cei vinovati scapa nepedepsit.....
durban22 • 26.01.2024, 09:29
Adevarul in esenta lui ,nimeni nu-l poate sti, insa in principiu ,aceasta tanara acuzata pare cu adevarat vinovata de acel atentat din RUSIA !!.