- ISU spune că nu e nevoie de autorizație pentru construcția care s-a lipit de bloc, ajungând să încastreze două laturi ale imobilului cu locatari.
Povestea începe în 2012. Până în acest an, în garsoniera de la parterul blocului de pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 209 funcționa biroul unei școli de șoferi.
SC. Automobil Stefi Cip SRL, firma care deținea școala și garsoniera, a fost cumpărată în 2012 de omul de afaceri Cristian Troi.
La scurt timp după cumpărarea garsonierei, patronul începe să strângă semnături de la locatarii blocului pentru a obține acordul lor pentru extinderea spațiului comercial al firmei. Nu se preciza pe tabelul cu semnături ce urma să se construiască sau ce funcțiune va avea spațiul extins.
Garsoniera s-a lățit, s-a înălțat și s-a făcut restaurant
În aceeași perioadă, Cristian Troi a concesionat de la primărie două suprafețe învecinate blocului cu o suprafață totală de 171 mp.
În 2015 au început lucrările de extindere a spațiului comercial, iar în 2017 a fost recepționată lucrarea.
În locul garsonierei se ridică acum un imobil pe două laturi a blocului ce acoperă două etaje, parterul și etajul 1.
Școala de șoferi, care încă funcționează, își desfășoară activitatea alături de locul unde poți mânca o pizza sau un grătar, restaurantul La Troi.
O locatară nu s-a lăsat
Cum se poate expanda o garsonieră, până devine o clădire aparte, lipită de blocul de 4 etaje, ca o ciupercă lipită de un copac?
Dintr-un răspuns al Primăriei Balș pentru cititorii Libertatea, reiese că Troi a luat certificatul de urbanism de la Primărie în 2014, a obținut autorizația de construcție în 2015, iar recepția lucrării s-a făcut în februarie 2017.
O locatară a blocului, deranjantă de zgomotul provocat de construcții și mai târziu de nunțile ce au loc sub geamul ei, l-a dat în judecată pe omul de afaceri. Ca urmare a procesului a avut loc și o expertiză tehnică pentru a se verifica conformitatea lucrărilor.
Din raportul de expertiză aflăm că „având în vedere configurația și amplasarea construcției se impunea ca prin Certificatul de Urbanism să se solicite avize de la Inspectoratul de Stat în Construcții și de la Direcția de Sănătate Publică”. Asta pentru că, susține același raport, „la parter clădirea are un RESTAURANT”.
Fără acord de la Inspectoratul de Construcții și cu plângere penală depusă
Într-adevăr, Inspectoratul de Stat în Construcții confirmă că în baza lor de date nu există vreun acord emis pentru firma lui Cristian Troi.
În noiembrie 2017, în urma unor controale, i s-a cerut firmei în mod expres sistarea lucrărilor de extindere a spațiului comercial și obținerea autorizațiilor necesare. Firma nu s-a conformat.
Ca urmare, ISC a depus o plângere penală împotriva lui Cristian Troi pentru „continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente potrivit legii”.
Sunat de reporterii Libertatea, Cristian Troi a declarat că „acea plângere penală e pentru o scară exterioară de lemn. De aia au depus plângere penală. (…) și pentru o prelată. Dar acum s-a clasat. Eu am toate avizele de la ISC”.
De ce acte e nevoie pentru a deschide și opera un restaurant
Dincolo de problemele legate de construcție, care sunt aprobările ca să poți transforma spațiul într-un restaurant?
Printre cele mai importante acte pentru deschiderea unui restaurant se numără:
- Autorizație de la Direcția Sanitar Veterinară.
- Autorizație de mediu pentru restaurantele cu mai mult de 100 de locuri.
- Autorizație ISU pentru protecția la incendii.
- Certificat de conformitate de la Direcția de Sănătate Publică.
- Autorizația de funcționare de la Primărie.
Două controale DSVSA în 2019 s-au lăsat cu amendă pentru condiții insalubre
Într-un răspuns pentru Libertatea, aflăm că restaurantul din Balș are autorizație de funcționare de la DSVSA, fostul Sanepid, din aprilie 2018.
În cursul anului 2019 s-au făcut două controale, unul în martie și celălalt la începutul lui iulie, imediat după ce Libertatea s-a interesat la instituție în legătură cu garsoniera extinsă și metamorfozată în restaurant.
În urma controlului „s-au constatat deficiențe privind întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă”.
DSVSA spune că o amendă contravențională, cu valoare nedezvăluită, a fost dată firmei, iar aceasta are termen de zece zile până pe 15 iulie 2019 pentru a remedia situația.
Ziarul a intrat în legătură cu patronul Cristian Troi.
Reporter: Ce ne puteți spune despre amenda dată de DSVSA pentru condiții neigienice?
Cristian Troi: Auzi mă…? Bă, tu nu auzi? Auzi bine? …..
Reporter: Da, vă aud. Spuneți, vă rog.
Cristian Troi: Nu mă mai întreba pe mine că eu nu știu ce să îți răspund.
Cristian Troi, despre amenda dată de DSVSA pentru condiții insalubre în restaurant
Neagă că are salon de nunți
Orice restaurant care are peste 100 de locuri are nevoie de o autorizație de mediu de la Agenția Națională Pentru Protecția Mediului.
De la APM Olt aflăm că „nu au fost înregistrate solicitări pentru reglementarea acestei activități, în locația (…) menționată”.
Patronul restaurantului, Cristian Troi, ne spune că restaurantul are doar 30 de locuri. Dar întrebat și de salonul de nunți, pentru care este nevoie de autorizație de la APM, Troi s-a eschivat și a zis că nu are niciun salon de nunți.
Pompierii susțin că nu e nevoie de autorizație
Restaurantul nu are autorizație ISU. Explicația dată de ISU Olt este aceea că „imobilul în cauză nu are nevoie de autorizație ISU deoarece „nu se încadrează în prevederile HG. Nr. 1739/ 2016 privind categoriile de construcții care se supun autorizării securității la incendiu”.
Asta deși clădirea restaurantului, fosta garsonieră, încastrează două laturi ale blocului de locuințe și se ridică până la nivelul etajului 1.
Nici Primăria și nici arhitectul șef de la Comisia de Urbanism a orașului Balș nu au răspuns întrebărilor ziarului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro