„Va trebui să ţinem cont nu doar de iarna aceasta, ci şi de cele care vor urma. Va trebui să vedem în martie. Procentul ar trebui să fie de 40 % pentru a face faţă şi iernii de anul viitor”, a explicat directorul general pentru Energie al Comisiei Europene, Mechthild Worsdorfer.
Pentru acest sezon rece, UE va reuși să-și umple depozitele de gaze înainte de termenul stabilit. În contextul riscului ca Rusia să întrerupă furnizarea gazelor, statele membre și-au luat angajamentul ca până la 1 noiembrie să aibă un grad de umplere de cel puțin 80% din capacitate, iar rezervele sunt deja acum de 80,43%.
La începutul primăverii acestui an, UE avea depozitele de gaz umplute în proporţie de aproximativ 25%, potrivit platformei Gas Infrastructure Europe, care reprezintă companiile de gaze din UE.
În același timp, țările din blocul comunitar și-au propus să-și scadă consumul de gaze cu 15%, conform recomandărilor Comisiei Europene. Recomandarea a fost făcută pe baza unui scenariu în care iarna următoare ar fi una aspră și prevede excepții pentru țările insulare sau cele care au puține conexiuni cu ceilalți parteneri din UE.
Dacă acest grad de economisire nu va fi suficient, Executivul european poate declara starea de alertă și impune o raționalizare obligatorie.
UE folosește 62% din gazele consumate anual în intervalul octombrie-martie, ianuarie fiind luna cu cea mai mare cerere, potrivit calculelor EFE care au ținut cont de datele Eurostat pentru anul 2019.
Rusia a anunțat în această săptămână că închide timp de trei zile gazoductul Nord Stream, prin care sunt transportate gaze în Germania, pentru lucrări de mentenanţă. De asemenea, Gazprom a anunțat că reduce livrările către compania franceză Engie.
Foto: EPA