Cercetătorii de la Institutul de Igienă şi Imunologie aplicată al Universităţii de Medicină din Viena au analizat mai multe mostre de apă sfinţită – 18 din Viena şi 21 din toată Austria – şi au constatat că acestea conţineau nu mai puţin de 62 de milioane de bacterii pe mililitru, nefiind astfel sigure pentru consumul uman.
Testele au mai indicat că 86% din apa sfinţită, folosită cu precădere în ceremoniile de botez, dar şi pentru a fi băută de către enoriaşi, era infectată cu E coli, una dintre cele mai periculoase bacterii, provenită din materiile fecale, dar şi cu enterococci şi Campylobacter, care pot provoca diaree, carmpe abdominale şi febră.
De asemenea în apa sfinţită analizată au mai fost descoperiţi nitraţi, aflaţi în compoziţia îngrăşămintelor folosite în agricultură. Odată înghiţită, apa care conţine nitraţi în concentraţie peste maximumul admis, poate provoca boli grave, mai ales la bebeluşii mai mici de 6 luni, în cazul cărora, dacă nu se acţionează la timp, poate surveni moartea.
Studiul austriac, publicat în 2013 în Journal of Water and Health, mai arată că în toate bisericile şi capelele spitalelor care au fost analizate au fost descoperite bacterii în număr mare – cu cât biserica este mai populată, cu atât numărul de bacterii din incintă era mai crescut.