Conform aceluiași studiu, aproape 40% dintre bolnavii de diabet spun că au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea, iar 37,5% au fost diagnosticați cu probleme cardiace. În topul celorlalte complicații apărute la pacienții români cu diabet se numără neuropatiile și problemele renale. 36,6% dintre pacienți spun că au fost diagnosticați cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii.
Studii internaționale indică faptul că o mare parte dintre pacienții cu diabet se confruntă deja cu cel puțin o complicație în momentul diagnosticării, complicațiile generând mai departe dizabilități și chiar moartea prematură. Complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilități în rândul persoanelor cu diabet pacienții care suferă de diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele care nu suferă de diabet, iar 50% dintre cei care au acestă boală mor din cauza problemelor cardiovasculare.
Diabetul, o boală costisitoare
Mai mult decât atât, tratamentul spitalicesc al complicațiilor diabetului reprezintă cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sănătate pentru persoanele cu diabet. La rândul lui, costul total al diabetului reprezintă aproximativ 11,6% din totalul costurilor pentru sănătate la nivel global.
“La o populație de aproximativ 1,8 milioane de persoane cu diabet și la o frecvență atât de mare a complicațiilor, ne așteptăm ca impactul economic al acestei boli să fie foarte puternic. Disponibilitatea pacienților de a preveni și ulterior controla complicațiile prin respectarea unei diete stricte, un regim de viață activ, inclusiv prin prezentarea la medic, este destul de redusă, pe fondul unei slabe conștientizări a importanței controlului diabetului și complicațiilor acestuia”, a declarat dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. O mare problemă apare și din cauza faptului că oamenii nu conștinetizează gravitatea bolii pe care o au și nu respect un regim strict de viață. Doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticaţi cu diabet recunosc că țin dietă și un procent mult mai mic declară că fac exerciții fizice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro