Eliminati unele legume. Una din cele mai populare diete a reumaticilor recomanda evitarea cartofilor, vinetelor, rosiilor si ardeilor. Cei ce au experimentat aceasta dieta au spus ca li s-au usurat durerile, iar dieta poate fi permanenta, cu conditia ca fibrele sa fie “procurate” din alte legume.
Dieta alcalina. Aceasta dieta se bazeaza pe teoria conform careia afectiunile de la nivelul oaselor si articulatiilor sunt cauzate de o prea mare aciditate. Se recomanda o cura de o luna in care se elimina complet alimentele ce favorizeaza aciditatea: zahar, cafea, carne rosie, nuci, citrice etc. Aceasta dieta poate ajuta si la pierderea catorva kilograme, asa ca pacientii se simt bine, pentru ca se reduce si presiunea asupra articulatiilor. Dieta elimina insa orice sursa a vitaminei C, care trebuie suplinita medicamentos.
Dieta vegetariana. Studii clinice au demonstrat ca virarea pacientilor adulti spre o dieta vegetariana a dus la imbunatatirea vizibila a starii lor de sanatate, lucru care s-a facut simtit dupa unul sau doi ani.
Schimbarea grasimilor. Una din corelatiile dovedite stiintific de crestere a reactiilor inflamatorii in prezenta acidului omega-6, pe cand acidul omega-3 le reduce. Asadar se recomanda limitarea consumului de carne rosie si alba si cresterea consumului de peste de apa rece – ca sardine, macrou, pastrav, salmon, iar ca dressing pentru salate ulei de masline, germeni de grau, porumb sau floarea soarelui.
Suc de struguri. Strugurii albi si negri contin o componenta anti-inflammatory, care insa nu poate avea valoare terapeutica in consum alimentar. De aceea sunt recomandate suplimentele cu extracte de struguri.
Ceaiul verde. Consumul a doua-trei pahare de ceai verde pe zi ar putea ajuta reumaticii prin componenta polifenolica ce s-a dovedit ca are puterea de a reduce inflamatia, insa teoria nu are un fundament dovedit stiintific.