Orice placere se plateste mai devreme sau mai tarziu, iar fumatul nu face exceptie de la regula. Boli cardiace si respiratorii, cancer de plamani, la gura, gat, stomac, pancreas sau rect, indigestie, leucemie si chiar moarte – acestea sunt efectele adverse ale fumatului. Singura solutie este renuntarea, insa daca o excludeti din start, puteti apela la varianta unei alimentatii corespunzatoare.
Viata stresanta, alimentatia deficitara, consumul mare de grasimi saturate, sarea si alcoolul, toate acestea cresc riscul fumatorilor de a se alege cu boli severe. S-a dovedit ca fumatorii au cu pana la 30% mai putina vitamina C decat nefumatorii, astfel ca primii trebuie sa mareasca doza de fructe si legume proaspete. Potrivit publicatiei “Mancarea si Sanatatea” a Editurii Reader’s Digest, doza recomandata pentru fumatori e de 80 mg/zi, in timp ce nefumatorii au nevoie de 40 mg/zi.
Ca si vitamina C, vitamina E e necesara pentru organismul fumatorilor inraiti. Ea se gaseste in germenii de grau, in avocado, uleiuri vegetale, in seminte si fructe oleaginoase (care contin ulei). De asemenea, tot pe post de antioxidant sunt folosite substantele fitochimice din fructe si legume viu colorate, cum ar fi spanacul, cartofii dulci, piersicile si rosiile, dar si din beta-caroten, pentru ca acesta neutralizeaza radicalii liberi din fumul de tutun. Fumatorii sunt sfatuiti sa nu ia suplimente cu doze mari de beta-caroten, deoarece poate creste riscul de cancer pulmonar (doza zilnica maxima e de 7 mg). Cianura prezenta in fumul de tigara priveaza organismul si de vitamina B. Cei interesati in recuperarea ei pot consuma mai multa carne macra, peste si cereale integrale.
Daca aveti suficienta vointa sa adoptati dieta bogata in vitaminele C, B, E, puteti merge mai departe si sa apelati la cea mai buna si mai sigura masura – renuntarea definitiva la fumat.
Mancati paste si cartofi daca renuntati la fumat
Multi se tem insa ca se vor ingrasa, iar acest lucru se explica din cauza incetinirii metabolismului. Exista insa o dieta speciala pentru cei ce vor sa renunte la fumat. Astfel, alimentele grase trebuie inlocuite cu paste si cartofi, bogate in amidon, iar daca aveti pofta de dulciuri, inlocuiti-le cu fructe. In acelasi timp, trebuie sa consumati mai multe alimente bogate in potasiu si magneziu, care sunt alcaline (ca fructele si legumele). Cel putin in primele zile de cand v-ati lasat de fumat trebuie sa eliminati toate sursele majore de proteine din dieta (mai ales cele din carne, peste, oua si cereale), dar puteti consuma produse lactate, bogate in calciu.
Fumatorii trebuie sa consume:
– fructe si legume proaspete
– fructe oleaginoase, seminte si uleiuri vegetale pentru vitamina E
– cereale integrale, carne macra si maruntaie pentru vitamina B
– carbohidrati complecsi din paine, paste si cartofi