„Astăzi, România a fost în centrul discuţiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. Iată ce trebuie să ştiţi: Una dintre temele principale a fost situaţia planurilor fiscale pe termen mediu şi traiectoriile bugetare ale statelor membre. Aici vă anunţ că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru”, a transmis Marcel Boloș pe Facebook, fără să precizeze care sunt celelalte patru țări.
Această decizie a Comisiei Europene oferă țării noastre mai mult timp pentru a implementa măsuri care să reducă deficitul bugetar.
Boloș a adăugat că ajustarea pe şapte ani este o oportunitate importantă pentru România. „De ce? Pentru că permite: reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să nu producă dezechilibre macroeconomice; Securizarea investiţiilor din fonduri europene! Ne asigurăm că putem finaliza proiectele cu cofinanţare mare din Politica de Coeziune şi PNRR (de exemplu 60% pentru transport, 50% pentru infrastructura de apă-canalizare); Protejarea dezvoltării, doar aşa putem implementa bugetele de investiţii din fonduri naţionale care îmbunătăţesc viaţa oamenilor: Anghel Saligny, PNDL, CNI”, a subliniat el.
Marcel Boloș a fost și în octombrie la Bruxelles, unde a purtat negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene. Obiectivul a fost încă de atunci aprobarea planului Guvernului condus de Marcel Ciolacu de reducere a deficitului bugetar, care viza o perioadă de ajustare de 7 ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 12.12.2024, 15:30
Numarul bugetarilor trebuia redus de 7 ori. Putem sune 7 ani de agonie acum.
aldincurteascolii • 11.12.2024, 05:08
bravo! se pot mandri! au mai prelungit "reorganizarea" bugetarilor cu 3 ani