Bonusul pentru naștere va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 pentru a cădea bine în fața liderului de la Kremlin Vladimir Putin, care le-a cerut femeilor din Rusia să facă cât mai mulți copii pentru a salva țara de la criza demografică, adâncită de viețile pierdute în războiul purtat împotriva Ucrainei.
Prima regiune care a anunțat un bonus la naștere este Karelia, în nordul părții europene a Federației Ruse, iar ultimele două sunt Tomsk și Altai, din sudul Siberiei. Celelalte regiuni sunt Celeabinsk, Habarovsk, Krasnoiarsk, Mordovia, Oriol, Permi, Samara și Vologda.
Criteriile de eligibilitate variază în funcție de regiune, dar toate necesită ca viitoarele mame să fie studente cu normă întreagă și să aibă între 18 și 23 de ani sau între 18 și cel mult 25 de ani în momentul nașterii.
Vladimir Putin se pronunță de mai mulți ani încoace pentru necesitatea stimulării nașterilor în Rusia, transmițându-le inclusiv femeilor să aibă șapte, opt sau mai mulți copii.
În timp ce rusoaicele sunt reticente, din cauza dificultăților economice și incertitudinilor legate de viitor pe fondul războiului, patriarhul Kirill I crede că Rusia poate ajunge la 600 de milioane de locuitori, un plan considerat drept absurd.
Însă nu doar Kirill I are idei îndrăznețe, ci și unii oficiali, care propun, printre altele, înființarea unui minister al sexului. Ministrul sănătății pentru regiunea Moscova, Evgheni Șestopalov, a cerut recent ca rușii să folosească pauzele de cafea și de prânz, în birouri și în fabrici, pentru creșterea natalității. Anterior, rusoaicele s-au plâns că au forțate să completeze un chestionar despre viața lor intimă.
Kremlinul are nevoie de cât mai mulți oameni pentru a proiecta Rusia ca putere mondială și speră să-și îndeplinească obiectivul natalității inclusiv printr-o serie de măsuri pe plan intern, cum ar fi interzicerea așa-numitei ideologii fără copii și restrângerea avorturilor.
Canalele sale de propagandă lucrează de zor în acest sens, popularizând chiar și o emisiune numită „Mamă la 16 ani”.
Așadar, Kremlinul așteaptă rezultate de la guvernatori, care vor fi evaluați începând de anul viitor inclusiv prin rata natalității în regiunile lor. Pentru „rezultate scăzute”, guvernatorii se confruntă cu sancțiuni până la demitere.