De Cătălin Lupășteanu,

Astfel, societatea Tel Drum, Petre Pitiș și Mircea Vișan sunt acuzați acum de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

Societatea WFA IMPEX, Florian Ion și Florea Neda, vor fi cercetați în continuare pentru complicitate la fapta principală, tot cu consecințe deosebit de grave.

Aceste schimbări au loc în dosarul în care DNA cercetează modalitatea de achiziționare de către societatea Tel Drum al unui utilaj greu, respectiv o stație de mixturi asfaltice, caz în care anchetatorii au declanșat cercetările în 16 mai 2017.

Atunci a fost înregistrată sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) care semnala suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje.

Proceduri Simulate

În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene.

În cadrul proiectului, Tel Drum urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a societății Tel Drum”.

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE
Recomandări

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE

În urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016, Tel Drum a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanțare din bani europeni, Tel Drum, prin reprezentanții săi Vișan și Petre și cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex, a lui Neda Florea și Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice.

Cumpărături prin interpuși

Ca urmare a procedurii de achiziție, a reieșit că ofertantul câștigător este firma WFA IMPEX SRL.

În realitate spun procuratorii, , această firmă are o relație de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de societatea.

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie
Recomandări

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie

Mai mult, Tel Drum a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce privește oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex și a oferit firmei câștigătoare SC WFA Impex, informații privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunțului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

Dosar de licitație cu date inexacte

Concret, afirmă procurorii DNA, în 9 februarie 2016, Tel Drum a depus cererea finală de rambursare care conținea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizițiile publice și cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menționate expres în planul de afaceri și în obiectivul general al proiectului).

Raport FINAL IML: Fragmentele osoase descoperite în locuinţa lui Dincă sunt de origine animală
Recomandări

Raport FINAL IML: Fragmentele osoase descoperite în locuinţa lui Dincă sunt de origine animală

Totodată această firmă a folosit, „cu rea-credință, documente și declarații false, inexacte și incomplete, respectiv declarațiile privind inexistența conflictului de interese, deși exista o relație personală între Pitiș Petre, Neda Florea și Ion Florian și o relație de afiliere între Tel Drum și WFA Impex, documentele privind procedura de achiziție a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce privește respectarea regulilor de derulare cât și în ceea ce privește desemnarea ofertantului câștigător și a prețului”.

Ministerul Fondurilor Europene își vrea banii înapoi

În consecință, arată Direcția, pe nedrept, societatea comercială Tel Drum a obținut suma de 4.849.375 de lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din cadrul proiectului.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu 4.849.375 de lei iar pentru recuperarea sumei de bani obținute în mod injust, procurorii au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților, persoane fizice și juridice.

Liță Dumitru avea 58 de ani când s-a născut fetița lui. El a povestit ce a făcut soția lui când a văzut că nu reușește să rămână gravidă. Asta l-a scăpat și de cancer
GSP.RO

Liță Dumitru avea 58 de ani când s-a născut fetița lui. El a povestit ce a făcut soția lui când a văzut că nu reușește să rămână gravidă. Asta l-a scăpat și de cancer

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții
HOROSCOP

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții