Violența domestică e un flagel exacerbat de criza COVID. Agresori și victime închise în aceleași case pe timp de carantină – o bombă cu ceas care n-a așteptat mult până să explodeze. 35%, 40%, 50% creștere a cazurilor de femei agresate de soți ori iubiți a fost raportată în țări din toate colțurile lumii.
În Almassora, un orășel din apropierea Valenciei, agresiunea a fost dusă până la capăt, scrie BBC. Karina n-a scăpat vie din mâinile brutei cu care s-a măritat și a făcut doi copii.
Bătută până și-a dat ultima suflare, în fața copiilor ei, este prima victimă a violenței domestice de la instaurarea carantinei în Spania.
Și a 17-a victimă a acestui flagel de la începutul anului.
Agresorul s-a predat poliției după crimă. Iar localnicii, care în vremuri normale ar fi condus-o în tăcere și cu capetele plecate pe Karina pe ultimul drum, i-au vegheat tinerei trecerea de la ferestre și din balcoane, în timp ce pe fundal se auzeau clopotele bisericii și Requiem-ul lui Mozart răsunând din clădirea primăriei.
Și în Italia, la fel de lovită ca Spania de pandemia de coronavirus, o tânără a fost ucisă de partenerul de viață. Dramă la indigo cu a Karinei.
Lorena Quaranta, un medic rezident de 27 de ani, și-a pierdut viața în mâinile iubitului Antonio de Pace, pe 30 martie.
Din momentul în care a fost impusă carantina, mi-a fost clar că această decizie, care ar putea avea efect benefic asupra pandemiei de COVID-19, va veni cu un preț teribil, plătit de femeile și copiii care trăiesc în medii abuzive, cu soți și tați violenți.
Kika Fumero, Institutul pentru Egalitate din Insulele Canare, pentru BBC:
Stresul generat de situația neobișnuită pe care o traversăm accentuează pornirile violente, a explicat Fumero, iar victimele sunt lipsite de mijloace de apărare, închise în case cu agresorii lor și având posibilități limitate de a contacta autoritățile și a le cere ajutorul.
Activiști împotriva violenței asupra femeilor de pe tot globul au atras atenția că agresiunile au luat amploare în țările unde a fost impusă carantina.
În China a explodat numărul de cazuri, la fel în Brazilia – unde au fost înregistrate cu 40-50% mai multe plângeri ale femeilor bătute de soți -, în Marea Britanie, Australia, Franța.
Cu 36% au crescut intervențiile polițiștilor în cazuri de violență domestică numai în Paris, de la decretarea carantinei.
Autoritățile din Franța au stabilit o parolă pentru femeile agresate, un cod prin care ele le pot comunica oamenilor cu care vin în contact că sunt victime ale violenței domestice.