Această propunere a fost analizată în cadrul unei ședințe cu premierul și ministrul de interne, la care au participat o serie de medici epidemiologi. Mai exact, se analizează ca relaxarea măsurilor luate în contextul pandemiei de coronavirus să se facă gradual, la intervale de două săptămâni, timp în care să fie monitorizate consecințele acestor măsuri, arată Digi24.
Dacă la 15 mai se încheie starea de urgență, iar libera circulație nu mai poate fi limitată, când sunt urgențe de sănătate publică, unele restricții pot fi aplicate sectorial, a mai spus epidemiologul.
„În perioada care urmează, vom avea focare și nu este exclus să apară focare, poate că la nivel național o să stăm bine, dar apar focare, cum a fost cel de la Suceava și acolo trebuie să poți să iei o măsură punctuală și cred că se pot găsi pârghii administrative”, a explicat Alexandru Rafila.
Și deschiderea școlilor trebuie să se facă treptat, consideră profesorul Rafila, începând cu universitățile și liceele, pentru că vârsta elevilor și studenților îi face mai receptivi la sfaturile privind purtarea măștilor și dezinfectarea pe mâini, a mai spus profesorul.
„E mai ușor să discuți cu adulți sau adolescenți aceste lucruri”, spune Alexandru Rafila.
Programul acestor unități de învățământ trebuie însă regândit, pentru reducerea la jumătate a efectivului claselor, a mai spus specialistul.
În cazul copiilor mai mici, utilizarea măștilor va fi dificilă, pentru că ei nu înțeleg exact utilitatea lor.
Profesorul Rafila a mai propus și măsurarea temperaturii în unitățile de învățământ și la locurile de muncă, pentru adulți.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro