Mergi direct la conținut »
UPDATE / Alertă la Școala Nikos Kazantzakis din Brăila, după ce mai mulți elevi au fost diagnosticați cu TBC
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

UPDATE / Alertă la Școala Nikos Kazantzakis din Brăila, după ce mai mulți elevi au fost diagnosticați cu TBC

Este alertă în Brăila, după ce un elev din clasa VII-a, un băiat de 14 ani, de la Școala Gimnazială “Nikos Kazantzakis” a fost diagnosticat cu TBC. Pacientul a fost internat în Secţia de Boli infecţioase a Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, după ce luni, 20 mai, a ieşit pozitiv la testarea tuberculinică.

De Dragoș Tănase,

UPDATE – ora 19.00: Acesta nu este singurul caz de TBC confirmat în rândul elevilor şcolii respective. Un alt caz de îmbolnăvire cu TBC a fost înregistrat la Kazantzakis şi în luna februarie a acestui an. Luna trecută, un alt elev de la aceeaşi şcoală s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi un al treilea caz este în curs de confirmare.

„Monitorizăm situaţia, dar măsuri poate lua Direcţia de Sănătate Publică. Primul caz a fost în 22 aprilie, al doilea caz a apărut în 20 mai şi astăzi se vorbeşte de al treilea caz, fratele unui bolnav, elev şi el la şcoala din Brăila”, a declarat inspectorul şcolar general, Cătălin Canciu, pentru Mediafax.

Rezultatele analizelor care i-au pus pe jar pe elevii şi profesorii şcolii au venit săptămâna aceasta. Copilul diagnosticat cu TBC lipsea de la şcoală de câteva săptămâni, iar în interiorul unităţii a fost declanşată o anchetă epidemiologică. Aceasta vizează circa 120 de elevi şi 30 de profesori.

Surse apropiate anchetei spun că în şcoală există mai multe suspiciuni de TBC, ceea ce ar putea duce la instituirea carantinei.

„Noi am luat act de situaţie. Nu a fost declarat focar de TBC, cazul este în atenţia coordonatorului programului naţional de TBC. Este o anchetă în şcoală. Dacă se declară focar, noi suntem informaţi. Dacă nu, pacientul intră în programul naţional TBC, este o întreagă procedură. Focar poate fi declarat dacă există trei cazuri cu legătură între ele”, a declarat directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină, pentru sursa citată.

Cazul a fost adus la cunoştinţa conducerii acestei unităţi de învăţământ chiar de sora băiatului, iar pericolul este cu atât mai mare cu cât nimeni nu cunoaşte sursa de îmbolnăvire şi, de la o zi la alta, apar tot mai multe suspiciuni de răspândire a bolii.

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

„Aşa este, avem un caz de TBC confirmat chiar ieri de medici, dar mai sunt şi câteva suspiciuni. Băiatul lipseşte de la şcoală de vreo două săptămâni, dar înţeleg că abia acum s-a descoperit ce are. Nu ştim cum a contactat virusul şi tocmai de aceea mâine (n.r. astăzi-miercuri, 22 mai), la nivelul şcolii, se va declanşa o anchetă epidemiologică care va viza întreg colectivul. Circa 120 de elevi şi 30 de profesori vor fi testaţi”, a declarat pentru Obiectiv-Vocea Brăilei, directorul şcolii Nikos Kazantzakis, Neaga Susanu.

Anul acesta, în luna ianuarie, o profesoară a fost diagnosticată cu TBC, la o școală din Petroșani. Peste 150 de elevi au fost testaţi medical, atunci.

Au fost aproape 10 milioane de cazuri de TBC, în 2017. OMS: Omenirea e departe de eradicarea epidemiei.

FOTO: ziarmedical.ro


Citește și:

VIDEO | Imagini revoltătoare filmate în Secţia TBC a Spitalului de Urgenţă din Focşani

VIDEO / Legea tuberculozei, vot favorabil în comisie. Bolnavii de TBC vor fi plătiţi pe toată perioada concediului şi vor primi normă de hrană

Răzvan Botezatu a fost diagnosticat cu TBC. Nimeni nu a știut drama prin care a trecut


 

Close
Închide
  Close