Cuprins:
Chiar și sub sancțiunile economice impuse, Rusia rămâne lider mondial fiind implicată în construcția a peste o treime dintre noile reactoare nucleare, inclusiv în țări precum China, India, Iran și Egipt, conform Financial Times.
Capacitatea Rusiei de a exporta produse de înaltă tehnologie pe noi piețe asiatice
După ce sancțiunile occidentale au lovit serios exporturile de petrol și gaze, energia nucleară a devenit o armă strategică pentru Vladimir Putin în încercarea sa de a recâștiga influența în Asia Centrală.
Recent, președintele rus, împreună cu omologul său uzbec, Shavkat Mirziyoyev, au lansat construcția unei centrale nucleare în Uzbekistan, care va fi realizată de compania rusă Rosatom lângă Lacul Aidarcul.
Acest proiect face parte dintr-o serie de acorduri bilaterale ce vizează nu doar construcția, ci și aprovizionarea cu uraniu, gestionarea operațională și eliminarea deșeurilor nucleare. Rosatom a acceptat, de asemenea, să se ocupe de gestionarea deșeurilor, un aspect pe care alte companii occidentale l-au evitat.
Această inițiativă face parte din eforturile recente ale Rusiei de a-și restabili poziția în Asia Centrală, o regiune care s-a distanțat treptat de Moscova după invazia Ucrainei, explică analistul italian Fulvio Scaglione pentru Inside Over.
Acordul nuclear va demonstra capacitatea Rusiei de a exporta nu numai energie, ci și produse de înaltă tehnologie pe noi piețe asiatice, apreciază și Reuters.
China și-a consolidat prezența în regiune
În plus, China și-a consolidat prezența în regiune prin comerț și investiții strategice, în timp ce țările occidentale și-au intensificat presiunile asupra țărilor din zonă pentru a-și reduce dependența de Rusia.
În 2023, schimburile comerciale dintre Asia Centrală și China au atins 70 de miliarde de dolari, iar Rusia a încercat să răspundă acestor influențe prin proiecte economice, inclusiv în domeniul energetic.
Uzbekistanul reprezintă un caz de studiu pentru modul în care Kremlinul încearcă să folosească resursele energetice pentru a-și menține influența.
Deși Uzbekistanul produce cantități semnificative de gaze naturale, creșterea rapidă a cererii interne l-a forțat să apeleze la importuri din Rusia.
Conductele care anterior trimiteau gaz către Rusia acum transportă gaz rusesc în Uzbekistan. În plus, remitențele trimise de cetățenii uzbeci care lucrează în Rusia contribuie semnificativ la economia țării, subliniind legătura economică strânsă dintre cele două state.
Un alt proiect important este centrala nucleară din Uzbekistan, finanțată în mare parte de Rusia, cu un buget inițial de 500 de milioane de dolari. Aceasta va avea șase reactoare de 55 megawați fiecare, însă valoarea finală a proiectului este estimată la 11 miliarde de dolari.
Kremlinul speră să profite și de ambițiile atomice ale altor țări din Asia Centrală
Cu toate că puterea generată va fi mai mică decât planurile anunțate în 2018, acest proiect permite Rusiei să-și demonstreze expertiza nucleară și să răspundă nevoilor crescânde de energie ale regiunii.
Kazahstanul este un jucător major pe piața globală a uraniului, furnizând aproximativ 40% din producția mondială. Cu toate acestea, țara se bazează încă pe cărbune pentru a produce 70% din energia sa electrică, ceea ce creează probleme de poluare.
Proiectele nucleare ar putea ajuta Kazahstanul să-și diversifice sursele de energie, iar Putin se bazează pe aceste ambiții pentru a recâștiga o parte din influența pierdută în regiune.