"Eu zic ca o sa iasa scandal, ca pe vremuri, cand venea statul sa ne oblige sa ne bagam pamanturile la cooperativa", spune unul dintre ei. O mare parte din cantitatea de vin produsa in gospodariile taranesti va disparea de pe masa romanilor. Tara noastra trebuie sa defriseze 30.000 de hectare de soiuri viticole interzise in Uniunea Europeana, intreaga operatiune urmand sa necesite un efort financiar de 300 de milioane de euro.
"Pe aproximativ 30.000 de hectare sunt plantate sase soiuri interzise de hibrizi, Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton si Herbemont. Este vorba despre viile care apartin micilor gospodari, nu este cazul marilor producatori, dar efortul pentru replantare va fi mare, din moment ce defrisarea si replantarea unui singur hectar pana in anul trei de productie costa aproximativ 10.000 de euro", spune Valeriu Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului. El a mai spus ca din totalul de 189.000 de hectare, cat totalizeaza suprafata viticola a Romaniei, aproximativ jumatate este formata din soiuri hibride, insa nu toate sunt interzise in UE.
Situatia micilor producatori va fi cu atat mai delicata cu cat din afara nu va veni nici macar un eurocent pentru ca vinul romanilor sa se alinieze la pretentiile europenilor. seful misiunii de evaluare pentru sectorul vinicol al Uniunii Europene, Rudy Van Der Stappen, a declarat clar, scurt, concis si la obiect ca Europa nu va sustine financiar procesul de defrisare si replantare. "Consideram ca este o etapa ce trebuie sa fie sustinuta financiar de catre statul roman si nu din fonduri europene. Noi putem oferi in cel mai fericit caz doar consultanta", a mai precizat Van Der Stappen.
in incercarea de a dovedi ca nu este de glumit si ca statul roman trebuie sa priveasca la modul cel mai serios problema podgoriilor interzise, indicatiile europenilor merg si mai departe, ei avand preferinte clare in ceea ce priveste viitoarele soiuri, potrivit reprezentantului Uniunii Europene, pana la expirarea perioadei de "gratie" acordata viticultorilor romani, opt ani, trebuind a fi replantate toate cele 30.000 de hectare exclusiv din soiul Vitis Vinifera. Valeriu Cotea este insa putin mai pesimist, el declarand ca este practic imposibila operatiunea de replantare pana in 2014, in conditiile in care anul trecut s-au replantat doar 1.000 de hectare.
Valea Calugareasca este recunoscuta ca fiind drept una dintre cele mai productive si mai cautate zone viticole din Romania. Aici, din 10 locuitori, opt au in spatele casei un rand sau mai multe de vita de vie din care isi asigura, ca tot omul, o sticla de vin pe masa cu ocazia sarbatorilor sau, de ce nu, mai si vinde celor care, mai ales din ratiuni financiare, prefera sa cumpere direct de la producator decat sa intre intr-un supermarket.
stefania Niculescu a crescut de cand se stie printre butuci de vita de vie si nici nu isi poate imagina ce ar insemna ca munca ei si a familiei ei de-o viata sa se duca pe apa sambetei numai pentru ca asa isi doreste Uniunea Europeana. "Da, pana la un punct inteleg, daca va fi sa intram si noi in Europa, asa cum se tot zice, trebuie sa fim pregatiti. Dar noi ce facem? Bag plugul si rad totul de pe fata pamantului, asa cum vor ei, dar dupa aceea noi ce facem? O sa ma uit apoi la pamant si ce? De unde iau bani sa pun alta?"
Fara sa stie ca vita sa de vie va fi candva interzisa in Europa, o combinatie intre soiurile Isabelle si Herbemont, familia sa a avut grija de plantatie ca de ochii din cap, an de an intreaga familie muncind pe branci pentru ca cele 30 de randuri, lungi de vreo 50 de metri fiecare, sa devina tot mai productive. "Nu avem mult, ca nu ne-am permis sa cumparam podgorii intregi, insa via asta face parte din viata noastra. Eu zic ca o sa iasa scandal ca pe vremuri, cand venea statul sa ne oblige sa ne bagam pamanturile la cooperativa, lumea nu va renunta asa usor, o sa se lase cu necazuri mari de tot", mai spune stefania.