Voi, occidentalii, încercați să suprapuneți gândirea voastră pe cea a rușilor. Și asta e greșeala voastră cea mai mare! Voi nu înțelegeți că ei sunt o hoardă și sunt deprinși să ucidă pe oricine care se împotrivește? Mii de ani așa au funcționat toate imperiile din Est.

Oleksandr Staruh:
  • Armata rusă controlează în prezent 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27%, unde intră și centrul regional Zaporojie, se află sub controlul puterii de la Kiev.
  • Responsabili proruşi din regiunea Zaporojie au declarat că referendumul vizează întreaga regiune, nu doar partea controlată de ei.
  • Liderul prorus al administraţiei militare şi civile din Zaporojie, Evgheni Baliţki, a fost membru al Partidului Regiunilor al liderului prorus Viktor Ianukovici și al Platformei de Opoziție, interzisă pe teritoriul Ucrainei în perioada legii marțiale.
  • Balițki a declarat deschis că regiunea intenționează să vândă cereale către Orientul Mijlociu. Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia de furt de cereale, acuzație pe care Moscova a negat-o.
  • Ce spune Oleksandr Staruh, șeful administrației militare a guvernului de la Kiev?  
EXCLUSIV. Șeful administrației militare regionale ucrainene din Zaporojie, despre referendum: „Rușii au raportat voturi unde fizic nu există oameni”
Oleksandr Staruh
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

– Domnule Staruh, în teritoriile ocupate din Zaporojie au avut loc ceea ce rușii numesc referendum pentru alipirea către Rusia. Cum comentați?
– Nu mi se mișcă limba în gură ca să numesc această inițiativă a ocupanților „referendum”. Azi, trei sferturi din totalul de ceva mai mult de 700.000 de locuitori au părăsit regiunea. Dintre aceștia, o bună parte sunt evacuați din teritoriile temporar ocupate. Adică, și matematic va fi imposibil să se demonstreze că majoritatea populației a votat. Fizic nu există oameni acolo. Ei raportează voturi unde fizic nu există oameni. Doi: nu există legi privind referendumurile locale nici în Ucraina, nici cu atât mai mult în legislația rusă. Rușii au fost incapabili să inventeze ceva nou, fapt ce nu mă miră, de aceea au decis să meargă repetat pe scenariul cu anexarea Crimeei. Cred că ați văzut și voi imagini în România cum militarii de aici înarmați umblă din bloc în bloc, ca să vâneze alegătorii. Ce penibili sunt! 

Sporadic, ei mobilizau tineretul la săpat tranșee. După acest referendum însă, cu certitudine, îi vor trimite să moară în prima linie. De aceea, continuăm să le cerem tuturor care mai sunt acolo să se evacueze, cât încă mai pot.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Ce fac medicii din teritoriile ocupate?

– Totuși, au organizat referendumurile. Câți oameni îi sprijină?
În rândul funcționarilor publici sunt doar câțiva. Cei mai mulți sunt foștii polițiști, care au fost dați afară de la muncă. La fel sunt mai mulți oameni afiliați cu fostul președinte Ianukovici. Colaboraționismul nu este deloc masiv. 

Salvatorii, medicii sunt acoperiți de Convenția de la Veneția, așa că ei continuă să-și exercite funcțiile în conformitate cu legile  Ucrainei. Au fost însă și situații când ocupanții au pus presiune asupra unor doctori sau pompieri ca să-i aducă de partea lor.

În astfel de cazuri, oamenii pur și simplu se retrag în teritoriile controlate de Ucraina, sau refuză să mai iasă la muncă. Ei rămân acasă, dar noi continuăm să-i plătim cu două treimi din salariu. Iată în această categorie procentul colaboraționiștilor nu e mai mare de 5%. Se mai întâmplă să avem directori de școli sau grădinițe care colaborează cu ocupanții. În situații ca astea concediem directorul, și toți membrii personalului pedagogic sau auxiliar, care i s-au aliat. În plus, sistăm finanțarea instituției. 

Un exemplu: în teritoriile ocupate elevii învață de la distanță, iar instituțiile de învățământ preșcolar nu funcționează deloc. Respectiv, cine funcționează cu prezență fizică sunt trădători. Îi denunțăm la Procuratură ca să le intenteze dosare penale în baza articolului 111 (trădare de patrie).

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

„Rușii iau grâul oamenilor cu 50 de dolari pe tonă, un jaf!”

– Ce beneficii le oferă rușii? 
– Ce beneficii? Rușii i-au adunat pe toți ratații care vor răzbunare, fie vorbim despre polițiști corupți, fie  vorbim despre politicieni vânduți. Să-l luăm pe acest Balițki, numit de ruși în locul meu. Toți oamenii lui au fugit în 2014 în Crimeea, iar patru ani mai târziu, el singur s-a retras acolo, după ce aici i-a fost intentat un șir de dosare penale pentru corupție. La drept vorbind, majoritatea colaboratorilor sunt marionetele corupte din perioada lui Ianukovici, cărora Rusia le-a oferit o nouă șansă de realizare, dar și răzbunare pe cei care i-au supărat în trecut. 

Eu sunt istoric de profesie. Dacă vă uitați în manuale, o să vedeți că e fix ca la bolșevici: se folosesc de cei mai mizerabili. În o sută de ani ei nu au mai evoluat în acest sens.

La fel a fost și în Donbas, când l-au făcut erou național pe măscăriciul ăla de Motorola (Arsen Pavlov), un amărât lucrător de benzinărie, căruia i-au permis să ucidă și să jefuiască.

„De ce ar avea nevoie de plan, să atragă pe cineva, când e mult mai simplu să-i țină în condiții de lagăr?”

– Ce se întâmplă acum în teritoriile temporar ocupate?
– Rușii fură oamenii, îi terorizează, îi jefuiesc. De la începutul războiului și până acum au ținut ostatici aproximativ 400 de persoane, 40 dintre acestea fiind funcționari publici. Cinci din ei până acum nu s-au mai întors, inclusiv viceprimarul din Enerhodar și primarul orașului Dniprorudne. Încă din martie nu s-a mai aflat nimic despre ei, cel mai probabil, cu regret, nu mai sunt în viață. Au mai furat niște oameni de afaceri, ca să ceară recompense în schimbul lor. Îi împiedică pe fermieri să-și vândă cerealele. 

În ciuda acordului de export din iulie, rușii tot îi impun să le vândă lor, pe bani ridicoli, 50 dolari per tonă. Jaf curat! Rușii duc grâul în Crimeea, ca să-l exporte apoi mai departe în Siria. Și dacă nu se conformează, îi amenință că le vor lua copiii… Cer șpagă de la cei care vor să iasă din teritoriu.

– Care credeți că e planul lor?
Nu au niciun plan ăștia. De ce ar avea nevoie de plan, să atragă pe cineva, când e mult mai simplu să-i țin pe oameni în condiții de lagăr? I-au asuprit, la fel cum fac cu ai lor, și basta. În Mariupol au distrus peste 60% din clădirile civile din oraș. Credeți că se gândeau ei atunci cum să atragă sau să convingă pe cineva? Voi, occidentalii, încercați să suprapuneți gândirea voastră pe cea a rușilor. Și asta e greșeala voastră cea mai mare! Voi nu înțelegeți că ei sunt o hoardă, și sunt deprinși să ucidă pe oricine care se împotrivește? Sau îi vor trimite pe oameni în prima linie, la „utilizare”. Mii de ani așa au funcționat toate imperiile din Est.

– Și agricultorii care se supun rușilor pot spera la un preț mai bun pentru marfa lor? 
Exclus. Noi nu vorbim despre o piață de desfacere, unde poți alege prețul cel mai avantajos. Există o singură fereastră, unde se dă doar 50 de dolari per tonă. Ori dai aici, ori fă la vale! Ei nu respectă acordul, de aceea, fermierii sunt nevoiți să accepte chiar și banii ăștia, ca să-și acopere cât de cât o parte din cheltuieli.  

Circulă și hrivna, și rubla

– Ce mănâncă oamenii? De unde vin produsele?
Nu se pune problema alimentelor. Zaporojie este grânarul Ucrainei. Anul trecut am strâns cinci milioane de tone de grâu, dintre care patru de pe teritoriile ocupate. În regiune avem două combinate de carne, mai multe combinate de lactate, o producție imensă de cireșe și mai multe tipuri de legume. Anul acesta în Zaporojie, pe teritoriile temporar ocupate, cireșele se vindeau doar cu 10 hrivne, când pe partea noastră prețul era de 70. Similar și cu legumele. Inițial, le aduceau la noi, pe urmă rușii le-au interzis. Ei au suficientă hrană. În plus că le mai aduc și din Crimeea. Problema constă în faptul că agricultorii nu și-au scos cheltuielile, și în consecință, ar putea să nu mai semene nimic. Atunci ce ne facem? Nici combinatele acum nu lucrează. Noi îi întreținem pe toți oamenii ăștia, cât încă putem. 

– Dar cum faceți asta? Rușii introduseseră rubla încă de prin aprilie.
Așa este, dar să pui în circuit o altă valută e o istorie lungă. Nu se întâmplă peste noapte. Hrivna încă circulă și este moneda principală. În plus că în regiune continuă să funcționeze instituțiile comunale, spitalele, municipalitățile, iar noi le transferăm angajaților acestora salariile pe carduri. Evident, există un deficit de bani de gheață, și cu fiece zi se resimte tot mai mult, dar va mai dura încă destul de mult… Au încercat să grăbească procesul prin oferirea compensațiilor unice în mărime de 10.000 de ruble pensionarilor și altor categorii precum medicii, și îi mai îndeamnă pe oameni să practice comerț cu Crimeea, să mai picure niște ruble în circuit. 

„Mai degrabă ajung pe jos în China decât la noi”

– Rușii mai continuă să împartă pașapoarte?
Normal, tot cu compensații. Dacă nu iei pașaportul, nu vezi banii. 

– Cunoașteți aproximativ cam câți oameni le-au luat? 
– Câteva mii. 

– Și continuați să le mai dați și pensiile, salariile?
Evident. Este obligația noastră socială. Suntem un stat de drept. Nimeni nu le-a retras cetățenia acestor oameni, nu există niciun ordin în acest sens. Din punct de vedere legal nu avem niciun drept să nu le plătim.  

– Vă așteptați la un atac dinspre sud?
Trebuie să te aștepți la orice când ai de-a face cu orcii. N-au cum să intre dinspre sud, și nici din orice altă direcție. De opt luni stau la 50 km de oraș, în sud și nimic. 

– Ar putea să vină dinspre Donbas?
Imposibil. E prea departe. Ei în patru luni n-au reușit să străpungă defensiva din Bahmut. De asta au mai mobilizat 300.000, sau un milion, nu contează. Mai degrabă ajung pe jos în China decât la noi. 

– În ultima lună, rușii au lovit de mai multe ori cu rachete balistice în barajele de pe râurile Inhuleț și Severski Doneț. De ce ei nu au bombardat până acum barajul de pe Nipru din Zaporojie?
– Pentru că se vor inunda pe ei înșiși. Apa va merge la vale, spre Enerhodar, Melitopol. În plus, nu va rezista nici barajul din Crimeea, și atunci Crimeea va rămâne fără apă, pentru că apa se va scurge în Marea Neagră… Cel mai grav însă este că sub apă va ajunge inclusiv Centrala Nucleară. 

– În ultima perioadă s-au întețit atacurile cu rachete asupra Zaporojie. Se vorbea că vi s-a furnizat un sistem antiaerian nou. Așa este?
Nu comentez, dar dacă România decide să ne ofere unul, îl vom primi cu cea mai mare bucurie.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Jumbo   •   01.10.2022, 08:02

Ce cauta sua în coasta Rusiei, cu armament, baze militare și trupe? Rusia a venit lângă ei sa i zgandare, cu baze, arme nucleare și soldați? Nu, dar ei sunt hegemoniei, jandarmul mondial, colonizatorul jefuitori. Putin nu va avea liniște în tara lui dacă nu i distruge complet pe amerloci. Fără ezitare, SATANELE și gata, SUA și *** MB, scufundate

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI