„Acest exercițiu este desfășurat în contextul organizării la nivel național a evenimentului Săptămâna Protecției Civile, în perioada 26.02-04.03.2024. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările noastre. Pentru a evita panica, informați și membrii familiei”, a transmis ISU București-Ifov.
Astfel, în intervalul orar 10:00 – 11:00, se vor testa și verifica din nou echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, adică vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. Primul astfel de exercițiu a avut loc în august 2017.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale preînregistrate, care vizează anumite măsuri pentru comunitate.
Cel mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri, în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase sau ruperii unor baraje hidrotehnice.
Tipuri de alarme
Tipurile de alarme folosite de autorități în situațiile ce pun în pericol siguranța cetățenilor sunt reglementate, în momentul de față, prin Ordinul Ministerului Administrației și Internelor nr. 1.259/2006.
Mai precis, este vorba de alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană și încetarea alarmei. „Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut”, scrie în actul normativ.
Alarma aeriană este compusă din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.
Referitor la alarma la dezastre, aceasta este compusă din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele. Practic, acesta este semnalul ce va fi auzit de cetățeni în cadrul exercițiului național de săptămâna aceasta.
Prealarma aeriană este compusă din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de șase secunde între ele.
În fine, încetarea alarmei este compusă dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute. Dacă este vorba de sirene cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de un minut.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
LiviuMarinescu • 28.02.2024, 11:50
De ce nu se anunță cu 24 ore înainte de a face acest test. In Ilfov s-a creat panica, nimeni nu știa încotro să o apuce, bătrîni plângeau, crezând că a început război cu rușii. ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
mariusica41 • 28.02.2024, 10:45
In Navodari nu s-a auzit nicio alarma. Il doare undeva pe primarul de aici.