De Sidonia Bogdan,

Ministrul Sănătății are un contract de muncă cu spitalul Polisano din Sibiu și a emis un ordin în favoarea acestei clinici de a accede în programul național derulat de stat.

“Din punct de vedere legal, nu e conflict de interese la ministrul Sănătății – vă reamintesc faptul că prevederea aceasta nu se aplică în cazul actelor normative. Un conflict de interese ar putea apărea dacă ministrul s-ar implica în adoptarea unui act individual care să se aplice lui sau unei persoane apropiate (codul penal a fost modificat și a fost eliminată ipoteza beneficiului pentru angajator)”, a explicat, pe Facebook, Laura Ștefan.

Ea a arătat că, prin modificările aduse Codului Penal în 2017, a fost desfiinţată noțiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Nu este însă faptă penală dacă funcționarul public a emis, aprobat sau adoptat un act normativ care îi aduce un folos lui sau rudelor până la gradul II, conform acelorași modificări aduse Codului penal în 2017.

Nici ocuparea concomitentă a două funcții nu ar reprezenta un conflict de interese.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

“Ocuparea concomitenta a două funcții – cea de ministru și cea de medic primar – se poate discuta din perspectiva incompatibilitatii. Azi in legea romaneasca nu exista o interdictie de a ocupa concomitent cele doua functii. Si eu cred ca e bine asa – nu e musai ca ministrul sa fie medic, dar cred ca nici nu poate sa fie o problema daca este si stie macar partial sistemul. Ce rămâne încă în discuție este când își fac oamenii aștia timp pentru un job în plus știind cât de time consuming e funcția de ministru. Și de ce avem astfel de dezbateri doar când demnitarii vin din privat. Sectorul public de sănătate nu e influențat de deciziile ministeriale? Doar cel privat?”, a susținut Ștefan, un expert care a lucrat, acum câțiva ani, la legea ANI ce reglementează incompatibilitățile demnitarilor și funcționarilor publici.

De cealaltă parte, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, fosta judecătoare Lavinia Coțofană, cea care a denunțat abuzurile făcute de Firea și care a fost solicitată să meargă la ministerul Sănătății în calitate de consilier, a transmis că modificările cerute de Costache intră la conflict de interese, situație care atrage și o eventuală cercetare penală.

Citeşte şi:

Lavinia Coțofană, femeia care a denunțat abuzurile lui Firea, despre modificările făcute de Victor Costache: „I-am spus că în mod evident este conflict de interese”

Deși a spus că nu a vrut să dea bani spitalelor private, iată emailul prin care ministrul Costache trimite „ordinele corectate de mine” și în care cere „orientarea” inclusiv „spre centre private”!

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres