Exporturile rusești de petrol au crescut în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, în pofida sancțiunilor occidentale, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Dar veniturile obținute de Moscova din vânzarea de țiței au scăzut totuși puternic față de anul trecut, arată datele.
În urma invaziei din Ucraina, Occidentul a impus Rusiei o serie de embargouri petroliere și sancțiuni, inclusiv limitarea prețurilor la țițeiul vândut.
Rusia a ripostat, reducându-și producția cu 500.000 de barili pe zi, iar partenerii săi din cartelul petrolier OPEC+ au șocat piețele, anunțând propriile reduceri de producție, la începutul acestei luni.
În ciuda acestui fapt, AIE a declarat că livrările totale de petrol din Rusia au crescut luna trecută cu 600.000 de barili pe zi, ajungând la 8,1 milioane de barili pe zi.
În vreme ce veniturile obținute de Moscova din vânzarea de petrol au ajuns la 12,7 miliarde de dolari, acestea au scăzut totuși cu 43% față de anul trecut.
Agenția Internațională pentru Energie a declarat că o mare parte din creșterea exporturilor s-a datorat creșterii livrărilor de produse derivate petroliere, care au revenit la nivelurile de dinainte de Covid – 3,2 milioane de barili pe zi.
Exporturile de țiței brut au crescut și ele cu 100.000 de barili pe zi, până la 5 milioane de barili pe zi, India înlocuind China ca principală piață de export a Rusiei în Asia, în luna martie.
Jumbo • 15.04.2023, 07:50
Doamneeeee, ce mai se chinuiesc rusii astia rai. Logic ca daca a scazut pretul petrolului la jumate, scad si veniturile TUTUROR exportatorilor. Macar rusii nu tiparesc cate 6000 de miliarde de dolari sa si acopere deficitul, ca stapanii vostri sua, aruncand pe noi povara uriasa a inflatiei. Slava *** uraaaaaaaaa
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.