La începutul noului an școlar, directorii din preuniversitar din Anglia au de luat decizii drastice. Facturile la energie electrică au crescut, iar salariile profesorilor vor fi majorate și sunt nevoiți să le acopere din bugetul actual al instituției.
Mai mulți directori au trecut deja excursiile, lecțiile de muzică și de înot pe lista activităților la care pot să renunțe într-o primă fază, ca să-și păstreze profesorii.
Deocamdată, scrie BBC, Guvernul a promis că va majora bugetele pentru școli și că le va recomanda oferte de energie.
Și în România există îngrijorări cu privire la costurile majorate pentru utilități. Primarul din Bârlad a trimis cu câteva zile înainte de începerea școlii o circulară prin care chestiona școlile dacă au luat în calcul organizarea de cursuri în schimburi sau chiar online pentru a veni în întâmpinarea unor costuri prea mari, potrivit Libertatea.
Nici serviciul de colinde de Crăciun nu mai este o prioritate
Directoarea Jayne Bartlett organiza primăvara o excursie la Bletchley Park, unde se află vila în care matematicianul Alan Turing și alții au decriptat mesaje în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ca să ajungă cu elevii ei din Birmingham în orașul Milton Keynes, în sud-estul Angliei, ar trebui să străbată aproape 100 de kilometri cu autocarul. Pentru că s-a scumpit transportul, nu știe dacă va mai reuși să organizeze excursia.
Iar asta va avea un impact negativ mai ales asupra elevilor cu posibilități materiale reduse. „Părinții lor nu-și permit să-i ducă la muzee, la galerii de artă, în locuri precum Bletchley Park sau să călătorească în străinătate”, a spus ea.
Aceiași elevi, a mai precizat Bartlett, au beneficiat cel mai mult de lecțiile de muzică individuale finanțate de școală, care n-ar mai fi sustenabile în contextul costurilor ridicate. „Aceste lecții sunt neprețuite, dar sunt incredibil de scumpe. Și sunt inaccesibile pentru părinți”.
În comitatul North Yorkshire, din nord-est, echipa unei școli se întreabă dacă mai are rost să țină serviciul de colinde din perioada Crăciunului, având în vedere costul autobuzelor. Slujbele de colinde au loc, de obicei, într-o biserică, iar la eveniment participă și părinții.
Școala pe care o conduce, a spus directorul Simon Smith, are alte nevoi urgente, precum reabilitarea unui loc de joacă. În plus, în clasele lor e un număr semnificativ de elevi cu cerințe educaționale speciale, iar personalul de sprijin este, de asemenea, costisitor: „Dacă trebuie să aleg între asta (colinde, n.r.) și angajați, va trebui să renunț la toate celelalte lucruri mai întâi”, a adăugat Smith.
Acesta se confruntă cu aceleași probleme ale tuturor școlilor. Salariile cadrelor didactice din Anglia vor crește cu 5% în acest an și vor fi plătite de școli din bugetul existent. Iar facturile la energie electrică nu stau pe loc. În plus, apar situații neprevăzute.
„Un boiler a explodat. Înlocuirea ne-a costat 3.000 de lire sterline (17.000 de lei). Deodată, pierzi toți banii pe care-i ai în plus”, a povestit directorul din North Yorkshire.
„S-ar putea să fim nevoiți să restructurăm o parte din personalul didactic”
Simon Kidwell, vicepreședintele asociației naționale a directorilor, care conduce o școală primară din comitatul Cheshire, în nord-vest, estimează că instituția lui va avea datorii de 80.000 de lire sterline, în urma majorării salariale. Anul trecut, numai absențele profesorilor bolnavi de COVID i-au costat 30.000 de lire sterline, căci au adus suplinitori.
Acum, directorul se gândește să reducă lecțiile de înot la jumătate de semestru, dar și excursiile la Londra. Cu toate astea, a spus acesta, „80.000 de lire sterline nu pot fi scoase pur și simplu din bugetul școlii, deoarece lucrurile sunt foarte strânse”.
Este posibil să ia decizii și mai dificile: „S-ar putea să fim nevoiți să reducem o parte din personalul de sprijin, să restructurăm o parte din personalul didactic, de asemenea, dacă nu obținem ajutor din partea Guvernului pentru finanțarea creșterii salariale”.
Citiți articolul complet pe Școala 9.