Maria Popescu spune că povestea ei este “o minune a Bunului Dumnezeu”. S-a născut în București, iar pe când avea 4 ani s-a mutat cu familia la Petru Vodă, în județul Neamț. Astfel, împreună cu sora sa și cei trei frați și părinții lor, a găsit la Petru Vodă frumusețe, bucurie, pace, binecuvântare, pentru că “eram lângă părintele Iustin Pârvu, care ne-a chemat în acest colț de Rai!”.
Când a venit vremea să fie înscrisă la școală, n-a avut condiții, așa că a stat acasă, iar părinții, amândoi cu studii superioare, s-au îngrijit s-o învețe să citească, să scrie, să socotească. A practictat, scrie Mesagerul de Neamț, așa numitul homeschool-ing din prezent, sistem în care părinții preferă să-și educe copiii acasă, nu într-o școală tradițională din sistemul public sau privat.
“E ceva frumos, dar, din păcate, acest proiect nu este acreditat la noi în țară. Dacă ar fi fost posibil homeschool-ingul în România, poate că nu era așa cu mine, să nu merg la școală, să ajung să mă dau, la un moment dat, cu capul de pragul de sus, deoarece trebuia neapărat să fiu înscrisă în sistemul școlar de stat. Dar… așa a fost să fie și cred că așa a vrut Dumnezeu!”, spune Maria.
Citește și: Homeschooling, un fenomen răspândit din ce în ce mai des și în România. Cum arată o tabără pentru copiii școliți acasă
La 13 ani, fiind deja prea mare pentru clasele primare, a fost înscrisă la programul “A Doua Șansă la Educație, Prima Șansă la Formare Profesională”, unde a recuperat, rapid și cu brio, anii pierduți pentru sistem.
“Aici se prevedeau doi ani de școală într-un singur an calendaristic, dar eu am terminat 10 clase în patru ani, din 2011 până în 2015. Nu am făcut doar doi ani școlari într-un an calendaristic, ci chiar și trei ani într-un an! Părintele Iustin Pârvu a fost întotdeauna alături de mine și m-a sprijinit, m-a încurajat să merg înainte și asta a însemnat pentru mine foarte mult! Până acum, ajunsă absolventă de liceu și cu rezultate bune la examenul de bacalaureat, am știut și știu că părintele a fost și va fi alături de mine! Îi voi fi recunoscătoare toată viața!”.
La Şcoala Arhimandrit Chiriac Nicolau, din Vânători, a terminat clasele I-IV și a cunoscut-o pe învățătoarea Elena Iulia Borș-Humulescu:
“Această doamnă împreună cu încă o doamnă învățătoare mi-au insuflat cu dragoste cunoștințele școlare. Pentru aceasta, le mulțumesc din suflet! Apoi am terminat clasele V-VIII, la Școala Gimnazială Nr. 5 din Piatra Neamț, unde am întâlnit, de asemenea, oameni minunați. Doamna dirigintă, profesoara Mariana Roșanu, împreună cu alți profesori m-au inițiat în tainele cunoștințelor educative cu dragoste și răbdare. Participând la proiecte, cu ajutorul acestor oameni, am reușit să depășesc multe goluri. Eu le mulțumesc și le sunt recunoscătoare!”.
Primele două clase de liceu le-a terminat la “Dimitrie Leonida”, tot în Piatra Neamţ.
“Aici, doamna dirigintă, profesoara Mariana Amariei, m-a încurajat, m-a iubit și m-a sprijinit să ajung la rezultate mari. Această doamnă minunată întotdeauna, indiferent de piedicile pe care le-am întâmpinat, m-a învățat să merg înainte și chiar dânsa a mers împreună cu mine pe drumul inițierii. Eu îi sunt recunoscătoare și îi mulțumesc pentru că mi-a fost alături ca o mamă!”.
Clasele a XI-a și a XII-a Maria le-a urmat tot la“Dimitrie Leonida”, la profilul Turism și alimentație. De data asta, la program normal, pentru că deja avea vârsta potrivită.
Maria Popescu a devenit șefa promoției ei, având media generală 9,75. La Bacalaureat a luat 10 la matematică, 7.90 la română și 9.50 la geografie. Cu media finală 9.13, este printre cei mai buni copii ai județului Neamț, promoția 2017.
Maria Popescu vrea acum să meargă la Facultatea de Matematică, la “Al.I. Cuza”, în Iași.
Sursa foto: Mesagerul de Neamț
Citește și: Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro