Ne indesam zilnic in buzunare hartii mototolite de 1.000, 10.000 sau 50.000. Mai luam o paine si n-avem schimbat, asa ca dam una de-o suta si cand e zi de leafa avem sansa se ne laudam si cu niscaiva bancnote „trase-n plastic” de 500.000 lei. Foarte putini dintre noi au studiat, insa, cu atentie banii de hartie, iar si mai putini au observat ca pe fiecare bancnota romaneasca este „desenata” cate o floare. Am cerut sprijinul biologului Paula Anastasiu, de la Gradina Botanica Bucuresti, si am aflat pentru dumneavoastra cate ceva despre florile de pe banii romanesti aflati in circulatie. (Irinel Antoniu)
Bancnota de 1.000 de lei face exceptie, pe ea fiind desenate trei plante: crin, tei si cicoare.
Crinul (Lilium) e o planta originara din sudul Europei, cultivata prin gradini. Mirosul puternic, considerat daunator sanatatii, face sa nu fie agreat ca floare taiata in camere. Florile, macerate in untdelemn, constituie remediul pentru rani. Tinute in alcool se folosesc contra petelor de pe fata si a usturimii ochilor. In trecut, ceaiul de flori de crin era utilizat pentru curatirea sangelui. Despre crin se spunea, in Bucovina, ca a crescut din inima unui calugar tanar. E un vechi simbol al puritatii, al castitatii.
Teiul (Tilia tomentosa) e cunoscut si ca tei alb, tei cainesc, tei balan, tei bun sau tei argintiu. Lemnul sau moale e intrebuintat pentru confectionarea obiectelor casnice. Florile sunt folosite pentru tratarea racelilor, afectiunilor pulmonare, bolilor neuropsihice, durerilor de cap, ametelilor si indigestiilor.
Cicoarea sau albastrita (Cichorium intybus) este o planta erbacee ce creste prin fanete si livezi. Din tulpini se poate prepara un ceai contra durerilor de inima.
Bancnota de 5.000 de lei are desenata o floare de narcisa (Narcissus poeticus), asezata pe o frunza de vita salbatica.
Narcisa este originara din sudul Europei. La noi este cultivata ca planta decorativa in numeroase forme. Bulbul contine un alcaloid numit narcisina, cu actiune emetica si antidizenterica. In unele zone ale tarii narcisele sunt cunoscute sub denumirea de: Coprine, Cocosei, Flori de primavara, Ghiocei de munte, Ghiocei de gradina sau Zarnacadele.
Bancnota de 10.000 a fost decorata cu o planta mai rara, Cupe, de culoare albastra
Cupe (Gentiana acaulis) e cunoscuta si ca Angera, Fierea pamantului, Ghintura, Ochincele, Ocinceave, Poala SantaMarii. Are flori mari, campanulate, de culoare albastru-azuriu. In tara o putem intalni in Muntii Maramuresului, Tibles, Rodna, Rarau, Gurghiu, Ciucului, Bucegi, Barsei, Fagaras, Iezer-Papusa, Sibiului, Parang, Retezat, Gilau.
Bancnota de 100.000 de lei ar trebui sa aiba un efect tamaduitor. Si aceasta pentru simplul motiv
ca nalba „pe care o poarta” este o planta de mare cautare in lumea medicala, ajutand in special la vindecarea ranilor.
Nalba (Malva sylvestris) este o planta erbacee ce creste prin locuri necultivate, pe langa garduri si drumuri. Nalba este si una dintre cele mai cunoscute si folosite plante medicinale.
Extern este utilizata pentru rani, abcese, umflaturi, iar intern in special pentru afectiuni ale aparatului respirator. Este cunoscuta si sub una din urmatoarele denumiri: Casul popii, Floricele negrii, Nalba alba, Nalba de camp, Nalba salbatica, Varsat.
Floarea de pe bancnota de 500.000 de lei a fost, de departe, cea mai bine aleasa. Si aceasta pentru ca Floarea de colt e la fel de rara la vedere ca si hartia cu pricina in buzunarul romanului.
Floarea de colt (Leontopodium alpinum) i se mai spune si Albumita, Albumeala, Floarea Reginei, Floarea Doamnei, Lanarica, Siminoc, Stelute de munte. Creste in regiunea alpina, mai rar in regiunile subalpine si montane, prin pajistile de pe abrupturi si stancarii, in locuri insorite, de obicei pe substrat calcaros, foarte rar pe sisturi cristaline. In regiunile mai joase, precum si in conditii de cultura, inflorescenta devine mai laxa, pierde forma stelata precum si culoarea alba. E raspandita in Muntii Maramures, Rodna, Rarau, Ceahlau, Giurgeului, Haghimasului, Bistritei, Vrancei, Ciucasului, Barsei, Bucegi, Fagaras, Retezat, Godeanu, Tarcu, Trascau, Bihorului. Este una dintre cele mai atragatoare flori de munte, pastrandu-si mult timp aspectul si dupa colectare. Multa vreme a fost recoltata si comercializata, ceea ce a facut sa fie amenintata cu disparitia. E declarata monument al naturii si ocrotita prin lege.