În 1958, în România comunistă condusă de Gheorghe Gheorghiu-Dej, Inge Morath, o fotografă austriacă, se aventura să facă o incursiune în lumea românească. Rezultatul: sute de imagini cu oameni şi realităţi ale epocii. Peste 4 ani, Morath devenea, după faimoasa Marilyn Monroe, noua soţie a scriitorului american Arthur Miller. Dar pasiunea Ingei pentru România a rămas cuprinsă în fotografiile reunite de Editura Vellant în albumul ”Jurnalul meu românesc” (foto dreapta).
La 35 de ani, Inge Morath pornea în ceea ce ea însăşi numea ”marea aventură”. Îndrăgostită de Dunăre, încă tânăra austriacă, născută în 1923 într-o familie din marea burghezie din Graz, Austria, îşi propusese să urmeze cursul fluviului, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Aşa se face că în luna mai a anului 1958, Morath ajunge într-o România aflată încă în plin stalinism, şi vreme de două luni străbate ţara, în cât mai multe direcţii, nu doar urmând traseul Dunării.
De fapt, Inge nu era pentru prima oară aici. Timp de câteva luni, în plin război, în anul 1943 ea urmase cursuri de filologie chiar în Bucureşti, adăugând limba română celorlalte cinci limbi străine pe care le cunoştea. În cele două luni de şedere ajunge din Bucureşti la Braşov, Sibiu, Sălişte, Răşinari, Cluj, Bicaz şi Piatra Neamţ. Spre sfârşitul verii, la 20 august 1958, se va întoarce pentru alte două luni de ”expediţie fotografică”, de data aceasta având ”cap-compas” Delta Dunării, Tulcea, Galaţi şi Constanţa.
O selecţie din sutele de fotografii realizate cu acest prilej poate fi admirată, ca adevărate documente vizuale ale acelei Românii, în albumul ”Jurnalul meu românesc”, apărut la Editura Vellant. Unele dintre ele au fost publicate încă din anul 1959 în celebra revista franceză Paris Match.
Inge Morath avea să-l cunoască în 1960 pe dramaturgul american Arthur Miller, încă însurat, în acea perioadă, cu sex-symbolul absolut al Hollywoodului, Marilyn Monroe. Inge însăşi îi realizează acesteia o serie de portrete ce aveau să devină cunoscute în toată lumea, în timpul filmărilor la pelicula ”Misfits” (”Neadaptaţii”), unul dintre marile roluri ale celebrei actriţe.
În 1962, la un an după divorţul Miller-Monroe, Inge, aflată ea însăşi la al doilea mariaj, va deveni cea de-a treia soţie a dramaturgului american. Şi aşa va rămâne vreme de patru decenii, până la moartea ei, în 30 ianuarie 2002. Cei doi vor avea doi copii: Daniel (n. 1966), suferind de sindromul Down şi Rebbeca (n. 1962), ajunsă ulterior scriitoare şi actriţă, dar şi soţie, din 1996, a celebrului actor britanic Daniel Day-Lewis, de doua ori laureat al Premiului Oscar.
Până atunci, Inge Morath avea să mai revină de două ori în România, în 1993 şi 1994, prilej pentru a revedea zona Deltei Dunării. Dar fotografiile ei de acum aproape 53 de ani rămân mărturii cu valoare de document ale unei Românii aproape dispărută astăzi.
Cine a fost Arthur Miller
Considerat unul dintre cei mai mari dramaturgi americani, Arthur Miller s-a născut în 1915, în faimosul cartier Harlem, din New York. Devine cunoscut în 1946, prin piesa ”All my sons”, pentru care primeşte prestigiosul Tony Award, apoi, 3 ani mai târziu, cu ”Moartea unui comis-voiajor”, pe care a scris-o în şase săptămâni, pentru care este recompensat cu Premiul Pulitzer.
Încă din 1940 se căsătoreşte cu Mary Slattery, cu care va avea doi copii, Jane şi Robert, de care va divorţa în iunie 1956, în aceeaşi lună însurându-se, spre uimirea multora, cu sex-simbolul Hollywoodului acelor vremuri, Marilyn Monroe. Căsnicia cu aceasta durează până în 1961. În februarie 1962, dramaturgul se va recăsători, de data aceasta cu Inge Morath. Miller îi supravieţuieşte încă trei ani lui Inge, murind în 2005, la vîrsta de 90 de ani.