Pandemia ne-a prins în Portugalia, în timp ce lucram la proiectul nostru despre românii din diaspora, și ne-am adăpostit la singura mănăstire ortodoxă românească din țară.
Am campat în livada cu măslini și portocali, unde am început să documentăm viața monahilor. La Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Aldeia de Santa Margarida, regiunea Castelo Branco, trăiesc trei călugări – părintele-stareț Andrei, părintele Daniel și părintele rasofor Efrem, doi frați – George și Cristi – și două surori – Maria și Mariana. Mănăstirea este de călugări, dar surorile ajută la bucătărie și în grădină.
Mănăstirea a fost înființată în noiembrie 2018, la inițiativa Părintelui Timotei, episcopul Spaniei și al Portugaliei, și a starețului Andrei Jilcu. A fost construită pentru “toți cei osteniți și împovărați de pe pământurile portugheze, în special românii care au ajuns și în aceste locuri căutând un trai mai bun”.
Pandemia i-a prins în Aldeia de Santa Margarida pe mai mulți români care veniseră să se reculeagă la mănăstire și care au rămas izolați aici.
Mănăstirea e construită pe terenul de 14 hectare al unei foste ferme de măslini și portocali, iar biserica, în clădirea unui fost grajd, ai cărui pereți din piatră s-au păstrat. Pereții exteriori sunt îmbrăcați în piatră de granit, specific acestei zone din Portugalia.
Am sărbătorit Duminica Floriilor la mănăstire, la o slujbă la care au participat doar “viețuitorii”, pentru că și în Portugalia e stare de urgență, iar ceremoniile religioase se fac fără public.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 29
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro