„Războiul brutal și agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei este de vină pentru acest lucru” , a explicat Steinmeier, în discursul ținut duminică, 16 octombrie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Alimentației.
830 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de malnutriție cronică
„Foametea domnește în prea multe regiuni ale lumii noastre. Pentru o perioadă destul de lungă, numărul celor care suferă de foame a scăzut în lume. Din păcate, problema a revenit puternic. Niciodată în lume nu au mai fost atât de mulți oameni înfometați ca acum”, potrivit unor citate extrase de Deustsche Welle din discursul lui Steinmeier, care urmează să fie difuzat în cursul serii la televiziunea germană.
Potrivit președintelui federal, 830 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de malnutriție cronică în prezent – cu 150 de milioane mai mult decât în urmă cu doar trei ani. „Este un record trist”, a declarat Steinmeier, precizând că situația este deosebit de dificilă în regiunea Cornului Africii, unde domnește „cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani”, și în Pakistan, unde milioane de oameni suferă din cauza consecințelor unor inundații catastrofale.
În acest context, Steinmeier i-a îndemnat pe germani să continue să facă donații pentru cei care suferă de foame, în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea prețurilor în propria țară. „Să nu uităm, mai ales acum, ceea ce ne unește – compasiunea noastră”, a reamintit el.
„Federația Rusă folosește criza alimentară ca o armă geopolitică”
În același timp, comisarul pentru drepturile omului din cadrul guvernului german, Louise Amtsberg, a calificat ca fiind de neconceput faptul că aproape 830 de milioane de oameni suferă de malnutriție cronică în lume – de zece ori mai mult decât populația Germaniei. „Rusia folosește criza alimentară ca armă geopolitică, iar atacul său asupra Ucrainei este principala cauză a crizei alimentare internaționale acute”, a declarat duminică Amtsberg, la Berlin.
Potrivit acesteia, faptul că Ucraina continuă, în ciuda războiului, să exporte cereale contribuie la reducerea prețurilor mondiale la alimente și ameliorează situația foametei în multe regiuni. „Spre deosebire de Putin, Ucraina și noi nu ne întoarcem spatele atunci când cei mai săraci și mai slabi din întreaga lume suferă din cauza consecințelor războiului agresiv al Rusiei”, a mai spus ea.
După cum a precizat oficialul german, cu eforturile comune ale Franței și ale organizației alimentare din cadrul ONU, două nave cargo încărcate cu grâu și donate de Ucraina au fost trimise în regiunea Cornului Africii, urmând astfel să fie asigurată hrana pentru câteva milioane de oameni timp de cel puțin o lună. De asemenea, Amtsberg a cerut prelungirea „acordului privind exporturile de cereale” din Ucraina, pe care Kievul și Moscova l-au încheiat sub supervizarea Națiunilor Unite și a Turciei.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina