Boala şi suferinţa copiilor sunt două din cele mai grele încercări prin care este nevoit să treacă un părinte. Atunci când puiul tău se confruntă cu o problemă de sănătate, tu, ca părinte, suferi alături de el şi încerci din răsputeri să-l faci să se simtă mai bine şi să uite de durerile pe care le are din cauza bolii. Soţii Cocea sunt doi dintre părinţii care ar face orice pentru ca minunile din vieţile lor să nu mai sufere din pricina afecţiunilor care au pus stăpânire pe trupurile lor firave. Şi-au promis că atât cât îi vor ţine puterile vor lupta pentru a le oferi o şansă la o viaţă cât mai normală gemenilor Darius şi Daria.
Problemele celor doi copii se trag, cel mai probabil, de la naşterea prematură, care a survenit la 27 de săptămâni. S-au grăbit să vină pe lume şi, din nefericire, în primele 10 minute de viaţă nu au putut respira, ceea ce a dus la moartea unor neuroni şi a unor celule nervoase. Au fost intubaţi şi duşi în secţia de Terapie Intensivă, unde au stat trei luni. În toată această perioadă, fetiţa a făcut un stop cardiac, iar băieţelul a rămas înţepenit câteva zile bune. În jurul vârstei de 6 luni, părinţii au realizat că gemenii nu se dezvoltă aşa cum ar trebui şi cum scrie la carte şi au început să caute răspunsuri. Nu a durat mult şi au aflat că cele mai dragi fiinţe din vieţile lor au grave probleme de sănătate.
Băiatul nu are încă un diagnostic clar
Daria a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică, iar Darius era bănuit că suferă de parapareză flască. Însă nu era aşa. Nici medicii din Ucraina, dar nici cei din Israel nu au reuşit să depisteze boala puştiului. Şi nici în ziua de astăzi, soţii Cocea nu au aflat exact care este diagnosticul fiului lor. De curând, băiatul a fost supus unei testări genetice din care rezultă că problema lui nu este de natură genetică. Un profesor doctor din Germania este de părere că micuţul Darius are de fapt o leziune foarte mică la nivelul măduvei spinării care nu se poate vedea la un RMN normal. Iar pentru depistarea acesteia ar trebui făcut un RMN funcţional care analizează, practic, toate secţiunile creierului şi poate depista unde este problema reală. Părinţii speră ca în luna noiembrie să ajungă la medicul respectiv pentru a afla, odată pentru totdeauna, diagnosticul corect. Mai mult decât atât, Darius ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la şold pentru poziţionarea corectă a acestuia. În prezent, oasele lui sunt sudate ca şi cum el ar sta în şezut. Cu alte cuvinte, tot bazinul băiatului are o altă conformaţie decât cea normală. Marea problemă este că nici un medic din România nu se încumetă să facă această intervenţie, motiv pentru care operaţia ar trebui făcută în Germania, iar costurile se pot ridica până la câteva zeci de mii de euro.
Pe lângă toate aceste probleme însă, zilnic, cei doi copii continuă cu stricteţe terapiile. “Ei sunt tot ceea ce avem mai drag pe lume şi de aceea nu vom putea niciodată să abandonăm această luptă. Pogresele lor ne fac să ţinem cu dinţii de terapie şi să mergem mai departe”, spune mama celor doi copii. Micuţii fac zilnic între trei şi patru ore de terapie, iar de câteva ori pe an, părinţii îi duc fie în Ucraina, fie în Slovacia sau în Serbia, unde gemenii beneficiază de o terapie care nu se face în România şi datorită căreia fac mari progrese. Pentru ca micuţii să poată avea parte de cele mai bune tratamente – kinetoterapie, ergoterapie, fizioterapie şi terapie Nirvana (stimulare cu imagini), soţii Cocea fac eforturi financiare uriaşe. Darius şi Daria au însă nevoie de o mână de ajutor din partea noastră, mai ales că micuţa a început să facă progrese şi abia acum, la doi ani şi jumătate, a început să se ridice în picioruşe. Cu toate acestea, medicii le-au spus foarte clar părinţilor că, până la vârsta şcolară, copila va putea merge numai cu ajutorul unui cadru, iar în viitor totul va depinde de evoluţia medicinei.
Pentru a reuşi să ducă lupta mai departe, fraţii Cocea au nevoie de ajutorul nostru. Puteţi trimite un SMS la numărul 8828 cu textul «Darius» sau puteţi face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.