„Datele actuale arată că protecţia după prima doză «booster» (…) scade în decurs de câteva luni” din cauza tulpinii Omicron a virusului SARS-COV-2, foarte contagioasă, a precizat STIKO, într-un comunicat de presă.
Autoritatea germană recomandă vaccinarea cu a doua doză de rapel următoarelor categorii de risc:
- Persoanele cu vârsta peste 70 de ani;
- Persoanele aflate în centrele de îngrijire;
- Persoanele cu imunodeficiențe;
- Personalul din instituțiile sanitare și de îngrijire, aflat în contact direct cu bolnavii.
Această a doua doză booster – a patra în cazul celor care au primit două doze de vaccin cu ARN mesager – este recomandată, în cazul persoanelor vulnerabile, cel mai devreme la trei luni după administrarea primului booster.
În cazul personalului medical, ar trebui să treacă cel puțin șase luni de la efectuarea celei de-a treia doze.
Recomandarea STIKO vine în contextul în care Germania înregistrează, la fel ca multe alte ţări din lume, o explozie a infectărilor cu tulpina Omicron.
Institutul Robert Koch a anunțat, joi, 236.120 de noi îmbolnăviri, înregistrate în ultimele 24 de ore, şi 164 de decese asociate COVID-19.
Aproximativ 74% din populaţia Germaniei a fost vaccinată, până în prezent, cu schema completă, iar 54% a primit și doza booster.
Luna trecută, Israelul a fost prima ţară din lume care a anunţat vaccinarea cu o a patra doză de vaccin împotriva COVID-19. Ulterior i-au urmat exemplul și alte state, precum Danemarca, Spania şi Brazilia.
Strategia administrării mai multor doze booster este, însă, aspru criticată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care arată că accesul țărilor sărace la vaccin va fi și mai limitat.
„Programele «booster» fără discernământ au toate şansele să prelungească pandemia în loc să-i pună capăt, deturnând dozele disponibile către ţările care au deja niveluri de vaccinare mari și oferindu-i astfel virusului posibilitatea de a se răspândi şi de a dezvolta mutaţii”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Recent, o opinie diferită a venit și din partea directorului executiv al gigantului american Pfizer, Albert Bourla. Acesta a declarat, pe 22 ianuarie, că vaccinarea anuală împotriva COVID-19 ar fi de preferat în lupta cu pandemia față de administrarea frecventă a unor doze booster.