Suspendarea protestului a fost anunțată de sindicat marți dimineață, după ora de începere a programului. La ora 6:00, erau pe traseu 1287 de vehicule dintr-un total programat de 1.394, a anunțat directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
Astfel, în Capitală circulau 246 de tramvaie, dintr-un total programat de 259, respectiv 161 de troleibuze din 166 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era de 880 din 969 programate pentru ora menţionată.
La ora 7:00, peste 90% din parcul de vehicule programat a ieşit în traseu, conform graficului de transport.
„Având în vedere că astăzi, 25.01.2022, este zi normală de lucru şi impactul asupra cetăţenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuţie cu membrii Consiliului de Administraţie care au promis că analizează doleanţele salariaţilor în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuţie la Palatul Parlamentului cu o delegaţie parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou şi autobază, celelalte entităţi, iar salariaţii au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea lucrului”, a anunţat marţi Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti.
Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti a preluat problematica ridicată în această perioadă şi va face demersuri către autorităţile decidente în vederea rezolvării acestora.
„Angajaţii au înţeles că nu pot ignora legea”
„După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala şi a provocat daune financiare masive Societăţii de Transport Bucureşti, angajaţii au înţeles că nu pot ignora legea şi obligaţiile pe care le au faţă de cetăţenii din zona metropolitană Bucureşti-Ilfov”, a transmis, azi, 25 ianuarie, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
Manipularea liderilor de sindicat, ale căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineaţă.
Adrian Criţ:
El a mai precizat că angajații STB au înţeles „că trebuie să respecte legea şi cetăţeanul”.
Luni seară, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, la Digi 24, că speră ca greva să se oprească și că „sunt tot mai mulți șoferi și vatmani care înțeleg că această aventură trebuie să se sfârșească”.
„Vestea bună a zilei de astăzi (luni – n.r.) este că am început cu 20% autobuze și tramvaie și am sfârșit-o cu aproape 40%”, a spus Nicușor Dan, adăugând că speră „să existe o decizie rațională”.
El i-a îndemnat pe șoferi și pe vatmani „să se gândească la copiii care merg la școală și care petrec mult timp pe frigul de afară”.
Totodată, primarul a anunțat ca abonamentele valabile pentru transportul public vor fi prelungite cu durata zilelor de grevă ale angajaților STB.
În ceea ce privește plecarea din funcție a directorului STB, Adrian Criț, una dintre principalele revendicări ale greviștilor, Nicușor Dan a spus că va fi făcut un audit al managementului companiei STB.
Edilul general a făcut aceste precizări după discuțiile care au avut loc luni seară între conducerea STB și reprezentanții sindicatelor și care au continuat apoi la Primăria Capitalei.
La rândul lor, reprezentanții Consiliului de Administrație al STB au precizat că la negocieri a existat „o singură solicitare a sindicatului majoritar, în speță demiterea directorului general”, lucru „interzis prin contractul colectiv de muncă”.
Întrebat la finalul discuțiilor dacă marți mijloacele de transport STB vor circula în Capitală, liderul sindical Vasile Petrariu a precizat: „O să transmitem către salariați. Vom anunța fiecare unitate în parte și vor decide”.
Între timp, Adrian Criț a anunțat, în cursul zilei de luni, că a fost postat un anunț de angajare pe site-ul companiei, adăugând că șoferii care nu sunt prezenți la serviciu timp de trei zile consecutiv vor avea contractul de muncă desfăcut.
„Ne dorim personal de calitate, vom fi mai duri în selecția personalului. Salariile în STB sunt motivante”, a precizat Criț.
Tot luni, Vasile Petrariu, liderul sindicatului transportatorilor din STB, a anunțat că demisionează din PSD și din funcția de consilier general.
Municipalitatea a transmis, într-un răspuns pentru Libertatea, că în cele două zile a fost înființat numărul de telefon 0800.800.868 destinat angajaților STB, au fost înregistrate aproximativ 60 de apeluri, 20% dintre acestea fiind din partea unor angajați care au reclamat că au fost intimidați, agresați și amenințați de colegi de-ai lor pentru că au renunțat la grevă și au ieșit pe traseu.
Greva de la STB a început joi, 20 ianuarie, și a fost declarată ilegală prin două hotărâri ale Tribunalului București. Angajații STB cer demisia directorului Adrian Criț, piese noi de schimb pentru autobuze, troleibuze și tramvaie și un nou contract colectiv de muncă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro