Cuprins:
Vremea va reprezenta un factor critic în războiul din Ucraina, intrat acum în cea de-a noua lună, spun oficialii din domeniul securității și experții militari.
De altfel, iarna a jucat mereu un rol important în istoria militară rusă și ucraineană. A fost decisivă pentru victoriile ruse împotriva lui Napoleon și a Germaniei naziste, precum și pentru războiul de independență al Ucrainei, în 1918.
Menținerea unei temperaturi optime pentru corpul omenesc, într-o țară în care temperaturile pot coborî iarna până la minus 30 de grade Celsius, nu este singurul aspect de luat în considerare.
La astfel de temperaturi extreme, echipamentele devin mai greu de operat, zăpada poate ascunde capcane, generatoarele au nevoie de mai mult combustibil, proviziile trebuie transportate pe timp de noapte, deoarece posibilitatea de camuflare pe timp de zi este mai redusă, iar sistemele de navigație pentru unele drone îngheață.
Chiar și gloanțele sunt mai lente, deoarece aerul rece este mai dens decât cel cald.
În timp ce temperaturile scăzute nu au oprit invazia la scară largă a Rusiei care a început pe 24 februarie, aceasta a început totuși în momentul în care iarna se încheia.
„Vremea are un impact asupra oricărui tip de activitate, inclusiv cea militară”, a declarat pentru Financial Times Oleksii Melniik, fost locotenent-colonel al forțelor aeriene ucrainene, în prezent co-director al think-tank-ului Razumkov Centre din Kiev. „Va avea un impact asupra ambelor părți”, a adăugat el.
Pe ce mizează Putin
Cu toate acestea, combatanții vor fi afectați foarte diferit de sosirea iernii, potrivit experților militari.
Putin mizează pe faptul că valurile de atacuri cu rachete și drone pe care Moscova le-a lansat luna aceasta, și care au distrus 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, îi vor demoraliza pe civilii ucraineni și vor slăbi capacitatea Kievului de a-și susține trupele.
Locuitorilor din capitală li s-a spus joi să se pregătească pentru pene de curent mai lungi și mai frecvente, în timp ce refugiaților ucraineni li s-a spus să nu se întoarcă în țară în această iarnă pentru a reduce presiunea asupra sistemului energetic al țării.
„Rețelele nu vor face față”, a avertizat viceprim-ministra Irina Vereșciuk. „Trebuie să supraviețuim iernii”, a spus ea.
Un al doilea aspect al strategiei lui Putin este că frigul încetinește de obicei ritmul operațiunilor militare. Acest lucru ar putea ajuta Rusia să își mențină mai ușor liniile de apărare și să păstreze teritoriul capturat – o abordare despre care analiștii spun că este esențială în strategia generalului Serghei Surovikin, numit recent comandant al Rusiei în Ucraina.
„În timpul iernii, ai nevoie de mai multă logistică pentru a sprijini oamenii, deoarece este mai frig și mai întuneric. Ai nevoie de mai mult combustibil. Toate acestea se adaugă la fricțiunile care încetinesc operațiunile, care tind să favorizeze apărarea”, a declarat pentru Financial Times Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea Warwick.
Avantajul Ucrainei
Cu toate acestea, Ucraina are alte avantaje care s-ar putea dovedi decisive, în special când vine vorba de aprovizionarea și încălzirea trupelor.
Canada furnizează Ucrainei o jumătate de milion de uniforme de iarnă, iar un summit al NATO din această lună s-a concentrat în special pe modul în care UCraina ar putea fi sprijinită în lunile mai reci.
„Rușii se așteaptă ca sezonul de iarnă să îi ajute, cel puțin în războiul energetic. Dar soldaților ucraineni le va fi mult mai bine”, a spus Melnik, în parte pentru că se pot baza pe sprijinul material al populației locale.
El a citat o vizită recentă la un detașament de lângă Kiev, unde a văzut „localnici care au ajutat la furnizarea (de rufe curate), asigurându-se că soldații au mâncare și aducându-le tot ce au nevoie”.
Taras Berezoveț, un ofițer din trupele speciale ucrainene, mobilizat în orașul Bahmut, a confirmat situația. „Avem o mulțime de lucruri de la voluntari. Avem gaz stocat. Avem surse autonome de energie. Ordinul a fost: pregătiți-vă”, a spus el.
Trupele rusești nu se bucură de același nivel de sprijin în zonele recent ocupate. Mulți dintre zecile de mii de soldați mobilizați recent, pe care Moscova îi trimite în grabă pe cei 1.100 km de front din Ucraina, nu dispun nici de echipamente de bază.
Într-un clip video publicat de postul de știri rusesc Astra, spre exemplu, recruții s-au plâns că au fost trimiși în regiunea ucraineană Zaporojie fără provizii adecvate. „Ne aflăm pe teritoriul inamic și nu avem niciun cartuș”, a spus unul dintre bărbați.
„Primesc o mulțime de mesaje din taberele de antrenament unde sunt trimiși recruții”, a declarat Pavel Gubarev, un fost lider separatist din Donețk, una dintre cele patru regiuni ucrainene parțial controlate de Rusia, pe care Putin le-a anexat în septembrie. „Nu există pregătire militară, iar condițiile sunt dezastruoase”, a subliniat acesta.
După ce Putin a organizat săptămâna trecută prima reuniune a unui nou consiliu guvernamental însărcinat cu asigurarea aprovizionării militare, Kremlinul a declarat că „problemele cu echipamentele continuă să existe”.
Cum va arăta de fapt iarna?
Cea mai mare necunoscută în acest moment este severitatea iernii care se apropie, spun oficialii din domeniul securității și experții militari. Este neclar dacă temperatura va scădea la zero grade, cu multă ploaie și noroi, sau la minus 10C, când totul îngheață.
O iarnă mai călduroasă ar reduce efectele războiului energetic purtat de Putin. În plus, noroiul de pe câmp ar împiedica accesul camioanelor cu provizii, care ar fi nevoite astfel să rămână pe drumurile asfaltate. Acest lucru ar fi în favoarea ucrainenilor, care ar putea să întrerupă mai ușor liniile de aprovizionare și logistica rusească.
Mikola Bielieskov, analist la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina, a declarat că forțele Kievului ar putea folosi „avantajul lor în materie de muniții ghidate cu precizie pe câmpul de luptă pentru a (presa) forțele rusești și pentru a le face viața pe front mai mizerabilă”.
Dar noroiul ar limita, de asemenea, capacitatea Ucrainei de a organiza contraofensive. Ministrul apărării Oleksii Reznikov a declarat săptămâna trecută că ploile abundente și terenul accidentat fac ca încercarea Kievului de a recuceri orașul Herson din sudul țării să fie mai dificilă decât contraofensiva din nord.
În schimb, „un îngheț profund va face posibilă deplasarea pe câmpuri și, teoretic, va deschide calea ofensivelor”, a declarat Bielieskov.
El a adăugat că „susținerea moralului pe timpul iernii este cea mai importantă sarcină pentru ambele părți”. „Există o posibilitate reală ca forțele rusești de pe front să ajungă la un prag fără întoarcere, dacă nu sunt susținute corespunzător”, a subliniat acesta.
Jumbo • 01.11.2022, 11:58
Vazand ce scoate din ea propaganda desantata platita de occidenralu, ai impresia ca Rotschilzienii cozii de topor CIA zelenski au cucerit 20%din Rossia 😀
Nexus • 01.11.2022, 10:28
Sper ca ucrainienii sa fie pregatiti,cu tot ce trebuie pentru iarna....Rusii prin lovituri repetate asupra infrastructurii ,spera sa slabeasca rezistenta armatei si a civililor .....