Speculanţii, vremea capricioasă şi scăderea veniturilor la nivelul întregii populaţii determină ca acelaşi aliment să se vândă la preţuri diferite, în diverse regiuni din ţară. De exemplu, carcasa de porc costă la Bacău 8 – 8,5 lei, iar la Hunedoara, 18 lei. La cartofi se identifică aceeaşi diferenţă uriaşă la preţul de vânzare – la Braşov, kilogramul costă 0,8 lei, în timp ce la Bihor aceeaşi cantitate scoate din buzunarele românilor chiar şi 3 lei.
“Există regiuni din ţară unde într-adevăr mâncarea este mai scumpă. Explicaţia e simplă: zonele respective s-au confruntat cu scăderi drastice de venituri şi cu rate ale şomajului foarte mari, ceea ce i-a făcut pe vânzătorii finali să majoreze preţurile pentru a-şi scoate pârleala. Dacă sunt judeţe unde produsele sunt mai accesibile, înseamnă că acolo există un surplus, aşa cum se întâmplă la Vaslui cu merele. Vremea a jucat anul trecut un rol important, iar producţia naţională de cartofi a avut cel mai mult de suferit”, ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.
Grafica: Cosmin Marica
Un alt pion deloc de neglijat e speculantul, care face preţurile după cum vrea el. Tot specialiştii atrag atenţia că, faţă de anul trecut, producătorii, fie că e vorba de crescători de animale sau agricultori, au păstrat aceleaşi preţuri.