„Frigul e prima grijă pe care o înfruntă oamenii în România”, spune unul dintre voluntari. „Am văzut și oameni care vin în șlapi”, continuă el. În prima noapte de primăvară, a șasea de când a început războiul, sunt minus trei grade. Fulgii par că s-au încăpățânat să acopere tot asfaltul din jur fix de 1 martie.
Echipele care îi întâmpină pe refugiați sunt formate dintr-un pompier, un membru al Crucii Roșii și un traducător. După punctul de control al pașapoartelor au apărut câteva standuri improvizate, cu mâncare și băuturi. Pe pancarte, în dreptul produselor scrie mare GRATIS, dublat de безкоштовно, în ucraineană.
Un bac cu peste o sută de refugiați egipteni urmează să ajungă în Isaccea după ora 00.00.
Voluntarii sunt pregătiți cu informații, pături, mănuși, ceai și ciorbe fierbinți. Oameni din toată țara s-au mobilizat și au venit să dea o mână de ajutor. În primele minute după trecerea frontierei se rostesc puține cuvinte, se strâng multe mâini. Câteva corturi încălzite sunt puse la dispoziția celor care nu știu încă unde să meargă sau au nevoie de îngrijiri medicale.
„În trei luni trebuia să termin universitatea, acum nu știu ce voi face cu viața mea”, spune Ahmed, un student egiptean în vârstă de 24 de ani, care a ajuns cu trei ore în urmă aici, în vama Isaccea. Nu a vrut să plece încă spre București, îi așteaptă pe colegii și prietenii lui care urmează să ajungă cu următorul bac.
Părul creț îi atârnă pe frunte, ud de la ninsoare. Câțiva fulgi se preling și pe lentile ochelarilor lui de vedere. Plecase să studieze în Ucraina în urmă cu patru ani. A plecat din Harkiv (Hakov) cu un rucsac în spate și o borsetă la piept, pe care o poartă pe sub geacă.
„De șase zile sunt pe străzi, am mers dintr-o stație de metrou în alta, să mă adăpostesc de bombe”, povestește băiatul. Din vamă va merge la Ambasadă la București și speră să ajungă în curând înapoi în Egipt.
Abia a pășit în România și de acum înainte poate urma orice, dar nu ce își imaginase pentru viitorul lui, atunci când plecase din Egipt în Ucraina la studii.
De la declanşarea acestei crize, până la data de 1 martie, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 cetăţeni ucraineni.
Puteți urmări aici un livetext cu informații din cele 7 zile de când Rusia a atacat Ucraina.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 25
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro