Astfel, în urma acțiunilor de control realizate la nivelul Capitalei, deocamdată, doi operatori economici au fost sancționați deja pentru diferite nereguli.
La Ștrandul Berceni, din sectorul 4, comisarii ANPC au constatat că, în ceea ce privește activitatea recreativă, se înregistra prestarea unor servicii ce pot afecta sănătatea și securitatea consumatorilor.
Astfel, comisarii au constatat lipsa evidenței periodicității de primenire a apei din bazine, lipsa barei de susținere la bazinul pentru copii și a marcării adâncimii la bazinul pentru copii.
De asemenea, au constatat prezența urmelor de vopsea exfoliată la bazinul pentru copii, utilizarea toboganelor fără certificat de conformitate și existența riscului de accidentare din cauza amplasării necorespunzãtoare a unor capace de protecție a căminelor.
Și la capitolul servicii alimentare s-au constatat nereguli. Nu erau trecută indicărea alergenilor și nici materia primă din care provine produsul finit. De asemenea, nu era trecută cantitatea netă, în cazul unor băuturi servite la pahar. De asemenea, nu se respectau condițiile de temperatură recomandate și schimbarea stării termice inițiale a unor materii prime (produse din carne).
Nici condițiile de depozitare pentru produse alimentare nu erau în regulă, ba, mai mult, erau utilizate unele produse cu termenul de valabilitate depășit și cu caracteristici organoleptice modificate. Totodată, starea igienică a meselor de lucru și a pavimentelor era precară și lipseau graficele de temperatură la spațiile de depozitare.
Comisarii ANPC au sancționat operatorul economic care administrează Ștrandul Berceni cu amendă de 18.000 lei, și au dispus, ca măsuri complementare oprirea temporară a activității de agreement, interzicerea utilizării toboganelor și s-a propus închiderea temporară a unității de agrement pe o durată de cel mult 6 luni.
De asemenea s-a dispus oprirea temporară a activității de prestări de servicii alimentare, precum și oprirea definitivă de la preparare și consum a produselor alimentare cu deficiențe.
În cazul unei alte unități, respectiv a Ștrandului Crângași, din sectorul 6, au fost depistate deficiențe în ceea ce privește activitatea de alimentație publică. Astfel, erau preparate și depozitate unele produse alimentare neautorizate (murături depozitate în recipienți ce pot conduce la afectarea sănătății).
De asemenea, inspectorii ANPC au constatat că pavimentul este murdar, frigidere neigienizate, lăzile frigorifice cu strat de gheață și resturi alimentare, pereți neigienizați, plini de cu păianjeni), iar coșurile de gunoi fără pedală).
Totodată, a fost depistată utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare, dar și nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor alimentare.
Sacțiunile aplicate, în acest caz, au fost, o amendă de 15.000 lei, iar ca măsuri complementare, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare pentru produsele fără elemente de identificare, precum și oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neautorizate.
Sfaturi pentru cei care se duc la ștranduri și piscine
Românii care se duc la ștranduri și piscine trebuie să ia la cunoștință și să respecte regulamentul de ordine interioară al locației, care trebuie să fie afișat la loc vizibil.
De asemenea, să folosească piscine care sunt prevăzute cu: Spații ce conțin substanțe dezinfectante (înainte de intrarea în piscină). Totodată, mâna curentă trebuie folosită pentru treptele de acces în bazin.
La ce trebuie să te uiți când ajungi la o piscină
- Bară de susținere și protecție în bazin
- Existența unui disc de culoare albă, în partea inferioară a bazinului, care indică gradul de limpiditate a apei, care dă indici despre modul de primenire al apei și despre existența unu grad ridicat de clor rezidual (dacă discul este opacifiat sau nu este vizibil)
- Inscripționări privind adâncimea bazinului în zona de îmbăiere
- Cabine de schimb (vestiare)
- Dușuri
- Grupuri sanitare
- Lista cu prețuri și tarife practicate.
Consumatorii trebuie: - Să identifice supraveghetorii/salvamarii, pentru a apela la aceștia în caz de necesitate
- Să se informeze despre existența unui punct de prim ajutor medical sau a unui contract cu o instituție medicală de acordare a primului ajutor
- Să nu consume apă din surse despre care nu au fost informați că sunt potabile.
.
Nu se recomandă îmbăierea persoanelor care suferă de afecțiuni dermatologice, în stare de ebrietate sau care prezintă pericol de șoc hipotermic, în cazul îmbăierii. Se recomandă ca ochii să nu fie menținuți deschiși, în timpul îmbăierii, decât în cazul folosirii unor ochelari de protecție.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro