Creșterea nivelului râului Tom a dus la prăbușirea parțială a barajului din orașul Tomsk, a anunțat primarul Dmitri Mahinia într-un filmuleț distribuit pe rețelele sociale.
Cantitatea neobişnuită de gheaţă topită şi zăpadă din acest an a umflat multe râuri din Rusia, iar ploile torențiale au înrăutățit situația, cauzând inundaţii istorice în regiuni din Munţii Ural, sud-vestul Siberiei şi în țara vecină Kazahstan.
Până acum, 15.600 de case au fost înghițite de ape în 193 de orașe și localități din 33 de regiuni din Rusia. Cel puțin aceasta este cifra oficială avansată luni de presa de stat din Rusia. La Tomsk, aproape 200 de case erau sub ape luni dimineață, iar 84 de persoane au fost evacuate.
Nivelul apei râului Tom, care se întinde pe 827 de kilometri, ar putea ajunge până la 8,9 metri între luni și miercuri.
În pofida acestei situații critice, unii localnici se aventurează pentru a-și face fotografii cu sloiurile de gheață de pe râul Tom. „Gândiți-vă la siguranța voastră, nu mergeți la baraj acum, nu vă agățați de parapetul podului în căutarea unor fotografii bune”, a scris primarul Mahinia pe contul său de vKontakte. „Dezastrul nu este un divertisment!”, a insistat edilul din Tomsk.
Între timp, aproape 13.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Kurgan, lângă Kazahstan, în așteptarea unor inundații-record. Autoritățile din Kurgan estimează că numărul evacuaților ar urma să crească la 18.000.
În Kazahstan, peste 108.000 de oameni au fost evacuaţi de la începutul inundaţiilor, săptămâna trecută, iar apele acoperă încă 1.000 de locuinţe în oraşul Petropavlovsk.
Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că este vorba de cel mai mare dezastru natural din țara sa din ultimii 80 de ani.
Anaximene • 15.04.2024, 19:06
Important e sa elibereze UKR de fascisti, barajele nu sunt o prioritate