Cazurile de infectări nu au crescut semnificativ, însă sunt pe un trend ascendent în ultimele săptămâni, motiv pentru care profesorul de la
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca subliniază că este bine ca autoritățile să ne și spună care sunt măsurile pe care le au în vedere dacă tot se declară pregătite pentru un val patru, care va lovi în septembrie.

VIDEO „Vaccinurile nu ne protejează de acest val”. Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș crede că e foarte posibilă o nouă carantină națională
Răzvan Cherecheș

„30% cu o singură doză, un număr foarte mic”

Libertatea: Atingerea acestei ține de 5 milioane de persoane vaccinate, chiar și cu o întârziere de două luni, transmite un mesaj de încurajare sau de relaxare populației?
Răzvan Cherecheș: Nu e de relaxare. Cinci milioane e o țintă foarte modestă. Noi trebuia să ajungem la 10 milioane. Suntem la 30% cu o singură doză, e un număr foarte mic.

– În acest context, cum vedeți clipul video prin care premierul a sărbătorit atingerea pragului de 5 milioane? Vedem în el tineri care își dau jos masca și sărbătoresc prin a ciocni o bere.
– Merge pe aceeași linie că e ok, acum am reușit să atingem ținta și suntem în regulă. Nu suntem în regulă de fapt, pentru că actualele proiecții și analize a tulpinii Delta arată că e mult mai infecțioasă și se pare că încep să apară primele date că s-ar putea ca și cei infectați vaccinați, chiar dacă sunt în număr mai mic decât populație nevaccinată, pot să transmită infecția aproape la fel ca și cei nevaccinați, lucru care arată că masca va fi o prezență constantă și peste iarna această.

„Acțiuni care să nu supere”

– Chiar dumneavoastră spuneați când s-au luat primele măsuri de relaxare, pe 15 mai, că vor afecta campania de vaccinare, mai ales dacă nu sunt făcute diferențieri între vaccinați și nevaccinați. Privind acum, la două luni și jumătate, cum vedeți toate acțiunile guvernului?
– Mi se pare că au mers pe acțiuni care să nu supere. S-au luat măsurile de relaxare, chiar dacă nu s-au atins țintele impuse de către același guvern.

Mi se pare că a fost o abordare care să faciliteze mai degrabă un comportament electoral în interiorul partidului premierului decât să protejeze populația.

– Cum vi s-a părut felul în care a fost condusă campania de vaccinare în aceste două luni și jumătate?
– Pe partea de furnizare a vaccinului, de acces la vaccin, s-au făcut eforturi și vaccinul este disponibil, ceea ce e o realizare în sine. Partea a doua – de informare, de educare și mobilizare a populației – acolo e un eșec remarcabil, în schimb.

– Credeți că odată cu apariția acestui val patru va fi o creștere a numărului de persoane care vin să se vaccineze?
– Din septembrie încolo, când o să avem o creștere semnificativă a numărului de cazuri și a persoanelor internate pe ATI, cred că oamenii se vor simți nesiguri, se vor simți în pericol și se vor mobiliza să se vaccineze. În ce măsură va fi atunci vaccinul dacă se aglomerează, dacă vin mulți deodată s-ar putea din nou să se formeze cozi. În plus e nevoie ca guvernul să fie din nou pregătit pentru la toamnă pentru această creștere.

De exemplu pe 1 septembrie începe școala, o creștere va duce automat la închiderea școlilor, la restricții, purtarea măștii. Mi se pare că Ministerul Educației, în loc să se ocupe acum de ventilație în clase, suport pentru educație online, e în concediu.

„Premierul e preocupat de campania electorală”

– Autoritățile au transmis numeroase mesaje că acum suntem pregătiți pentru valul patru, am învățat lecțiile valurilor precedente. Credeți acum că suntem cu adevărat pregătiți pentru creșterea numărului de cazuri?
– Dacă informațiile acestea triumfaliste s-ar fi legat și cu precizarea care sunt măsurile exacte pe care intenționează să le ia, atunci da. Dar aici avem, din nefericire, o suprapunere între declarații și comunicare din partea premierului și a ministrului sănătății.

Mi se pare că Ministerul Sănătății și CNCAV comunică corect, transmit mesaje de precauție pentru la toamnă, în timp ce premierul e preocupat de campania electorală. Mesajele lui sunt triumfaliste, pozitive, deși nu există un suport pentru asta.

– Care sunt principalele riscuri care pot genera o creștere a cazurilor?
– Peste vară, faptul că oamenii sunt relaxați e ok, dar trebuie să ne așteptăm la creștere și asta înseamnă câteva lucruri. Pentru sistemul de educație, ca să menținem școala față în față, ne trebuie ventilație în sălile de clasă, distanțare între bănci, protocoale pentru purtarea măștii peste tot.

Pentru sistemul de sănătate ne trebuie creșterea capacității de testare. Testarea ar trebui să fie gratuită și extinsă cât mai larg posibil, trecut pe teste rapide antigene chiar dacă au specificitatea un pic mai mică, dar sunt mult mai ieftine și mai rapide și atunci se pot face într-un volum mai mare. De asemenea, trebuie mobilizată capacitatea de testare către județele care au rată mai mică de vaccinare.

În alte state s-a introdus obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii profesionale, ar fi o măsură bună și pentru noi?
– În România, din punct de vedere cultural, obligativitatea vaccinării va atrage o reacție extrem de violentă din partea populației. Și din cauză că am fost într-un regim dictatorial, și din cauza campaniei eșuate de vaccinare din 2009, vaccinarea anti-HPV, unde Ministerul Sănătății a impus, implicit nu explicit, vaccinarea tinerelor fete și aceea a reprezentat unul din punctele care a alimentat mișcarea antivaccinistă din România.

– Introducerea de vouchere, tichete de masă și alte bonusuri ar reprezenta o măsură bună?
– Da. Stimulentele pozitive funcționează. Pentru cei care sunt nehotărâți și care s-ar putea să îi împingă să ia decizia corectă. Stimulente pozitive au demonstrat în multiple situații că funcționează, dar ar trebui să fie mult mai multe și constante. Ar trebui să fie tombole săptămânale în care cei vaccinați pot să câștige mașini, apartamente, tractoare, ca să aibă un efect.

– În final, ce le-ați recomanda celor care sunt nehotărâți din diverse metode?
– Să asculte sfatul cuiva care lucrează în domeniu. Exact același principiu pe care îl aplicăm când ni se strică mașina. Asculți sfatul vecinei de la parter care se uită pe geam și spune că a văzut pe YouTube că uleiul de motor face rău mașinii sau te duci la un mecanic specializat? Să discute cu un mecanic specializat, respectiv cu cineva specializat în epidemiologie, sănătate publică, microbiologie, boli infecțioase. Aceștia sunt oamenii care știu ce vorbesc, restul, doar împrăștie zvonuri.

Citeşte şi:

Anna Donáth, parlamentar european din Ungaria: „Dacă l-aș întâlni personal pe Viktor Orban l-aș întreba: «Te poți privi în oglindă?»”

Cum a schimbat pandemia dinamica orașului București: localurile care au strâns comunități în jurul lor

Doi profesori pregătesc de 10 ani elevi fără posibilități să intre la Medicină: „Am fost copii săraci și am vrut să fim doctori, dar nu am reușit”

Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
PARTENERI - GSP.RO
Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Știrileprotv.ro
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good