MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 10:10

VIDEO | Întrebarea ”Yanny sau Laurel?” împarte internetul în două. Ce explicație oferă specialiștii

Distribuie

O nouă întrebare împarte internetul în două și provoacă contre în mediul online. ”Tu ce auzi?”, este întrebarea pusă într-un clip video la care există două variante de răspuns: ”Yanny sau Luarel”. 

După isteria provocată de o rochie albastră în 2015, pe care oamenii o vedeau în culori diferite, acum, utilizatorul de Reddit RolandCamry a postat o înregistrare audio, a unei voci robotice, care spune 'Laurel'. Ulterior, pe Instagram a apărut un sondaj care întreba utilizatorii ce aud: 'Yanny sau Laurel', acesta fiind momentul când mulți au început să se contrazică.

Vocea generată de calculator aparține site-ului Vocabulary.com, unde utilizatorii sunt ajutați să înțealeagă mai bine cum sunt pronunțate anumite cuvinte, iar acest site nu are în baza de date cuvântul 'Yanny'.

Profesorul David Alais, de la Universitatea de Psihologie din Sydney, spune că este un exemplu de 'stimulent perceptal ambiguu'.

În timp ce foarte mulți susțineau că vocea robotică spune 'Yanny', presa americană a aflat că aceasta spune, de fapt, 'Laurel', arată huffingtonpost.com.

 

'Aceste cuvinte pot fi auzite în două moduri şi adesea mintea jonglează între cele două interpretări, deoarece creierul nu se poate decide asupra unei interpretări definitive. Dacă există puţină ambiguitate, creierul se blochează într-o singură interpretare perceptuală. Aici, Yanny/Laurel este ambiguu pentru că fiecare sunet are un conţinut similar de energie. E pur şi simplu confuz. Toate acestea nu fac decât să evidenţieze măsura mare în care creierul este un interpret activ al contribuţiei senzoriale, astfel lumea exterioară este mai puţin obiectivă decât ne place să credem', a explicat profesorul pentru The Guardian.

Alais spune că el și, probabil, mulți alții, aud foarte clar 'Yanny'. Lipsa ambiguității are două explicații: vârsta (la o vârstă mai înaintată urechile nu mai au sesnibilitatea la frecvențe înalte) și accentul generat de vocea robotică.

Teoria este susținută și de profesorul de audiologie și neurologie cofnitivă Lars Riecke, de la Universitatea din Maastricht. Profesorul a spus pentru Verge că 'secretul este frecvența, însă contează foarte mult mecanica urechilor fiecărei persoane și ceea ce se așteaptă să audă'.

'Cele mai multe sunete – inclusiv Y şi L – sunt realizate din mai multe frecvenţe simultane. Aşadar, frecvenţele care formează Y-ul pot fi făcute în mod artificial mai înalte, în timp ce frecvenţele care fac sunetul L pot fi scăzute', punctează Riecke.


CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV. Andreea Marin a ajuns la medic după luni întregi de chin: Nu mai puteam nici să bag mâna în haină!'


 

Loading...
Comentarii