Pe 30 decembrie 2021, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care măsura introducerii contribuţiei personale pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale la unităţile private, care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, se prorogă pentru anul 2025.
Fostul președinte al CNAS, Adrian Gheorghe, preciza, la momentul intrării în vigoare a contribuției personale pentru spitalizarea la privat, în iulie anul trecut, ce reprezintă această măsură.
„Vorbim despre contribuție personală și nu despre coplată. Contribuția personală reprezintă diferența dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor de servicii medicale private pentru rezolvarea acelui caz”, declara acesta.
Reacţia privaţilor din sănătate
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED atrage atenția, într-un comunicat, asupra riscului de limitare a accesului la servicii medicale prin prorogarea a două măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an. Potrivit patronatulului, prin Ordonanța de Urgență adoptată la finalul anului, cele două măsuri au fost prorogate pentru 2025, respectiv 2023.
„Prorogarea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poate fi plătită de asigurați, pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, în condițiile în care ei optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privați, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este o măsură care are ca efect reducerea accesului la servicii medicale, întrucât furnizorii privați nu pot acoperi costurile reale pe care le implică unele analize și investigații”, consideră Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.
„Fără o creştere a tarifului pentru serviciile medicale, sistemul medical este pus constant în dificultate. Pe de o parte, sistemul public se vede în imposibilitatea de a-şi acoperi cheltuielile, având nevoie de un sprijin constant şi în creştere din partea Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS și a autorităților locale. Pe de altă parte, sistemul privat este discriminat în mod repetat, întrucât furnizorii privați de servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate nu au, în mod firesc şi normal, acces la FNUASS pentru a acoperi cheltuielile, dar nici nu pot face acest lucru prin încasarea unei sume care să acopere costul real, cu titlul de contribuţie personală, așa cum se întâmplă deja pentru serviciile medicale în regim de spitalizare continuă”, arată reprezentanții PALMED.
„Creșterea tarifelor decontate duce la un acces mai bun al populației la servicii medicale, atât pentru prevenirea afecțiunilor – știut fiind faptul că 9 din 10 unităţi medicale care au capacitatea de a asigura prevenirea afecţiunilor sunt private – cât și pentru o monitorizare eficientă a pacienților cu boli cronice, ambele efecte conducând la degrevarea spitalelor publice și la scăderea, pe termen mediu și lung, a numărului de pacienți internați în regim de spitalizare continuă, fapt care conduce la o reducere a costurilor alocate de stat pentru tratamentul acestor bolnavi, implicit la o stare de sănătate mai bună a populației. În acest context, facem apel la factorii de decizie pentru demararea unor discuţii ample, care să conducă la rezolvarea problemei tarifelor mult prea mici, cu care se confruntă întreg sistemul sanitar”, încheie reprezentanții Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro