Aproape 12.500 de persoane au fost arestate și 250 au fost ucise de la începutul protestelor de stradă din Iran, anunță un important grup pentru apărarea drepturilor omului, HRANA, citat de The Guardian. Între timp, ce mii de familii iraniene se străduiesc să ia legătura cu cei dragi care au dispărut și despre care se presupune că se află în închisoare.
Protestele din Iran s-au extins la muncitorii din sectorul petrolier vital al țării, care au intrat în grevă în ultimele zile.
Uniunea Scriitorilor din Iran a emis un comunicat cu privire la reprimare, afirmând: „Represiunea împotriva oamenilor care au protestat cu mâinile goale a fost un eveniment zilnic în ultimii 40 de ani. Dar ceea ce s-a întâmplat cu copiii și prizonierii săptămâna trecută este una dintre cele mai negre pagini din dosarul actualului guvern”.
Uniunea a adăugat că „atacul forțelor de securitate asupra școlilor și închisorilor și bătăile și uciderea copiilor și deținuților reprezintă o tragedie dincolo de uciderea protestatarilor în stradă. În această etapă a represiunii, guvernul, ca întotdeauna, neagă realitatea, răspândește zvonuri și distorsionează opinia publică pentru a zădărnici eforturile organizațiilor și grupurilor civice de a exprima adevărul”.
Unele grupuri de opoziție spun că această mișcare socială, în mare parte lipsită de lideri, trebuie să se concentreze pe situația dificilă a miilor de persoane aflate în închisoare. Alții spun că natura organică a acesteia este punctul său forte, deoarece nu există lideri care să fie arestați.
Centrul pentru Drepturile Omului din Iran a anunțat că numai în provincia Teheran au fost arestate 3.000 de persoane, dintre care 835 au rămas în închisoare, inclusiv 200 de studenți. Un număr de 1.300 de persoane au fost trimise de la închisoarea Evin la Penitenciarul Central „Greater Teheran”, unde zilele trecute a izbucnit un incendiu.
Cele 12.450 de arestări anunțate de HRANA reprezintă cel mai probabil o estimare – guvernul nu furnizează cifre exacte, iar internetul rămâne în Iran puternic restricționat. Iranienii care au părăsit recent țara spun că amploarea arestărilor este mult mai mare decât presupune Occidentul.
Arestările în masă par să fi fost declanșate în urma unui ordin din 22 septembrie al șefului sistemului judiciar, Gholam-Hossein Mohseni Eje’i, care a declarat că este necesar să se procedeze la arestări preventive. Ordinul a dus la arestarea unor femei și activiști sindicali, printre care Maryam Karimbeigi și Golrokh Iriyaei.
Grupurile iraniene de apărare a drepturilor omului mai spun că jurnaliștii sunt ținta unor atacuri deosebit de grave, mai ales dacă relatează despre persoane aflate în detenție. Ministrul Mohammad Mehdi Esmaili a spus că numărul jurnaliștilor care au rămas în arest nu este mare, dar, potrivit Federației Internaționale a Jurnaliștilor, 24 au fost arestați de la începutul protestelor, 11 dintre ei fiind ținuți în închisoarea Evin. Organizația „Reporteri fără frontiere” spune că peste 30 de jurnaliști se află în închisoare, multe publicații fiind cenzurate.
Într-un caz considerat tipic, jurnalista Maryam Mazrouei, o cunoscută fotoreporteră care a fost arestată de două ori, a fost aparent eliberată joi, după 12 zile de detenție.
Protestele antiguvernamentale din Iran au început în urmă cu o lună, după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în timp ce se afla în custodia poliției moravurilor. Tânăra a fost arestată la Teheran, sub acuzația că nu purta în mod corespunzător vălul islamic. Ea a murit după trei zile în care a fost în comă, poliția afirmând că tânăra a suferit un atac de cord, din cauza unor probleme de sănătate. Familia ei a declarat că fata era sănătoasă în momentul arestării și că a fost ucisă de bătăile primite în arest.
Joi, avocații familiei Amini au respins concluziile unui raport medical oficial care susținea că moartea tinerei nu a fost rezultatul bătăilor primite în custodie.
Manifestanții cer reforme politice și sociale drastice și chiar înlăturarea ayatollahului Ali Khamenei și a regimului teocratic al țării.
Foto: Profimedia Images
Jumbo • 24.10.2022, 12:46
CIA + MI6 +MOSSADUL au dat greș din nou😀😀😀. Slava Ucraina, slava zelenski, slava *** 😀😀😀
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.