Cuprins:
Erfan Mortezaei este primul membru al familiei lui Amini care a vorbit cu presa occidentală după moartea tinerei de 22 de ani, povestind ce s-a întâmplat între ea și poliție.
Mahsa Amini a murit pe 16 septembrie în arestul poliţiei. Cu trei zile înainte să moară, tânăra fusese reținută de poliție pentru că nu a purtat corect vălul islamic.
Cu câteva ore înainte să fie reținută, tânăra a mers la cumpărături în Teheran, cu rudele, inclusiv cu fratele ei, Ashkan, moment în care s-au lovit de poliția morală, a spus verișorul ei.
„Când au văzut-o pe Mahsa, au decis că hijabul ei nu era purtat corect. Ashkan a încercat să le explice că nu se aflau în orașul lor natal și că erau străini în Teheran. I-a rugat să țină cont de asta”, a spus Mortezaei.
În timpul ciocnirii cu poliția, ofițerii l-au pulverizat cu spray paralizant pe Ashkan, iar pe Amini au forțat-o să urce în dubă, să o ducă la secția de poliție morală, a mai spus acesta.
„Torturată și insultată”
Un martor care se afla la acel moment în dubă a povestit familiei ce s-a întâmplat în continuare, a mai spus verișorul.
„În timpul călătoriei spre secția de poliție a fost torturată și insultată”, a spus Mortezaei.
După ce a ajuns la secția de poliție, Amini a început să își piardă vederea și a leșinat. Ambulanța a ajuns la tânără abia după 30 de minute, iar la spital a ajuns după o oră și jumătate, a mai spus acesta.
„Există un raport de la spitalul Kasra (din Teheran) care spune clar că în momentul în care a ajuns la spital era deja moartă din punct de vedere medical. A suferit o comoție cerebrală în urma unei lovituri la cap”, a adăugat verișorul lui Amini.
Autorităţile neagă orice implicare în moartea tinerei, poliția susținând că fata a suferit „insuficiență cardiacă bruscă”.
Verișorul fetei a mai mărturisit că Amini nu a avut nicio implicare în politică, în ciuda afirmațiilor făcute de presa de stat de la Teheran. De asemenea, a adăugat că familia ei, prin intermediul său, solicită comunității internaționale să îi vină în ajutor și să se asigure că regimul este tras la răspundere pentru moartea tinerei.
Moartea Mahsei Amini, „scânteia” care a reaprins furia populației iraniene
De la moartea lui Amini, proteste de amploare au loc în majoritatea celor 31 de provincii ale Iranului.
Manifestanţii nu se opresc să îşi strige furia în fiecare seară de la moartea lui Amini, care a reaprins furia populației cu privire la o serie de probleme, inclusiv restricțiile asupra libertăților personale în Iran, codurile vestimentare stricte pentru femei și o economie șubrezită.
Reprimarea protestelor s-a soldat până acum cu moartea a 41 de persoane şi sute de arestări, conform bilanţului oficial iranian nedetaliat, potrivit AFP, citată de Agerpres. Bilanţul ar putea fi însă mai mare, ONG-ul Iran Human Rights cu sediul la Oslo vorbind despre cel puţin 54 de manifestanţi ucişi.
Sâmbătă, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că va lua măsuri împotriva protestatarilor și că va aborda în mod „decisiv” revoltele.