Nuntașii au venit din comuna Groșii Țibleșului și din alte cinci sate din zonă pentru a recrea o nuntă tradițională maramureșană. Oamenii au reînvinat, astfel, o tradiție veche de sute de ani, care era pe cale de a fi uitată, scrie Agerpres.ro.
Sătenii au scos din lada cu zestre a bunicilor straiele populare de sărbătoare, în vreme ce muzicanții și-au pregătit instumentele. Toată suflarea satului a știut că duminică este invitată la nuntă.
Onișor Pop este unul dintre coordonatorii ansamblului folcloric din Groșii Țibleșului. Rapsodul popular a mărturisit că ritualul de nuntă din străbuni a dispărut, însă acesta ar putea să renască prin proiectul „Satele Unite ale Maramureșului, festival fără frontiere”, partea a evenimentului cultural „Drumul spre Cimitirul Vesel”.
::placeholdeR–>
Tradiția spune că, înainte de a pleca să-și ceară aleasa inimii, mirele le cere iertare părinților pentru greșelile făcute și le mulțumește pentru ajutorul primit de-a lungul anilor, până la momentul căsătoriei.
„O mare parte din tradițiile de nuntă așa cum erau la noi în sat s-au pierdut, lumea satului s-a schimbat, oamenii doresc altceva. Credem că prin acest eveniment din proiectul Satele Unite al Maramureșului nunta, așa cum se purta în urmă cu zeci de ani, să revină. Ritualul de nuntă din bătrâni pe care l-am readus în actualitate a respectat exact forma originală: în seara zilei de sâmbătă feciorii satului s-au adunat la casa mirelui pentru a face împreună steagul de nuntă — steag care, surprinzător ne-am dat seama, are forma crucii celtice—, îmbrăcat cu flori, verdeață, clopoței și ciucalăi din lână. Duminică, întreg alaiul de nuntă a pornit de la casa mirelui, pe jos, spre casa miresei. Odată ajuns la casa miresei, acesta a avut parte de o surpriză — i-au fost prezentate, în glumă, alte două mirese, una mai în vârstă și o alta mai tânără, dar nu și pe aleasa inimii. După mai multe glume, mirelui i-a fost adusă, în schimbul unui dar simbolic, adevărata mireasă” a declarat, Onișor Pop, pentru sursa citată.
Proiect cultural, inițiat de irlandezul care iubește nunta tradițională din Maramureș
Cel care a inițiat evenimentul este Peter Hurley. Irlandezul a participat la nunta tradițională din Groșii Țibleșului și s-a bucurat că tinerii se implică pentru a păstra tradițiile satului maramureșean.
„Unul dintre obiceiurile foarte frumoase, emoționate este cel al iertăciunilor care se adresează părinților, prin rostirea starostelui, persoana implicată în buna desfășurare a întregii nunți. Mirele și mireasa mulțumesc părinților într-un mod foarte emoționat pentru întregul sprijin și educația primită din partea părinților,” a menționat Onișor Pop.
Edilul comunei Groșii Țibleșului a spus că autoritățile locale vor să susțină proiectele culturale, menite să salveze tradițiile populare.
Evenimentul „Satele Unite ale Maramureșului, festival fără frontiere” va fi reluat în perioada 13-20 august, în zona Maramureșului istoric, în satele și comunele vechiului Maramureș.
Sursă foto: Facebook/Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!