Deși nu exista nicio îndoială, de mult timp, că Israelulul se află în spatele raidului din teriotriul sirian, în noaptea de 5 spre 6 septembrie 2007, potrivit News.ro.
Însă, este pentru prima oară când Tel Avivul își asumă, în mod deschis, responsabilitatea atacului, publicând cu această ocazie documente declasificate.
Recunoașterea atacului concide cu o multiplicare a avertismentelor Israelului față de o consolidare a prezenței militare iraniene în Siria, o țară devastată de război, și a unor îndemnuri de a corecta sau anula acordul încheiat de către marile puteri cu Iranul cu privire la activitățile nucleare ale republicii islamice.
Donald Trump le-a dat ultimatum până pe 12 mai europenilor să remedieze lacunele (pe care le-a catalogat drept ”teribile”) și acest acord încheiat în 2015.
Posibilitatea unui atac al forțelor aeriene israeliene asupra unor instalații nucleare iraniene a făcut preț de mai mulți ani obiectul unor speculații intense. În 1981, Israelul a bombardat reactorul nuclear iranian de la Osirak, în pofida opoziției Washingotonului.
Un purtător de cuvând al armatei Israelului a refuzat să se exprime cu privire la momentul acestei declasificări.
”În noaptea de 5 spre 6 septembrie 2007, aeronave aparţinând armatei israeliene au atacat şi distrus un reactor nuclear sirian în curs de dezvoltare”, afirmă armata într-un comunicat.
”Reactorul era pe punctul să fie finalizat. Operaţiunea a permis să se suprime o ameninţare existenţială emergentă la adresa Israelului şi întregii regiuni”, continuă ea.
Totodată, Siria a dezmințit întotdeauna că a fost vorba despre o instalație nucleară. Însă Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA) a apreciat, în urmă cu șapte ani ”foarte probabil” ca această instalație să fi fost efectiv un reactor construit, posibil, cu ajutorul Coreeai de Nord.
”Un reactor nuclear pe mâna (preşedintelui sirian Bashar al-Assad ar fi avut grave repercusiuni asupra întregului Orient Mijlociu”, apreciază armata israeliană.
Dincolo de motivațiile strategice, declasificarea dezvăluie detalii inedite ale operațiunii care a primit numele ”Orchard” (”Livadă”), pregătită în taină și însoțită de o plasare în alertă a armatei în eventualitatea unui război.
Patru avioane de tip F-15 și patru F-16 au participat la raid, care a început la ora 22:30 pe 6 septembrie. Bombardierele au revenit la vază la ora locală 02:30, a doua zi, scrie comunicatul care este însoțit de o înregistrare video a atacului.
Mai multe imagini video pixelate arată vizorul unui avion care țintește o vastă structură ce explodează la puțin timp după aceea.
În urma atacului, presupusul reactor ”a fost în întregime dezactivat, iar pagubele provocate au fost ireversibile”, spune armata.
Șeful Statului Major al Israelului, Gadi Eisenkot, care la vremea atacului era comandant al Regiunii Militare Nord, își amintește, într-o înregistrare video atașată la dosar, că i-a adunat pe ofițeri înainte de bombardament.
”Nu le-am dat detalii şi nici natura exactă a obiectivului, ci le-am spus că un atac important va avea loc în următoarele 24 sau 48 de ore, un eveniment putând să conducă la un război, cu un nivel slab de probabilitate. Slab, pentru mine, înseamnă între 15 şi 20%, care e deja mult.(…) Mesajul atacului din 2007 împotriva reactorului este că Israelul nu va accepta să se construiască instalaţii susceptibile să constituie (pentru el) o ameninţare existenţială”, a declarat generalul Eisenkot.
Andrei Gheorghe, implicat în mai multe scandaluri. A fost urmărit penal pentru deținere de droguri
FOTO: EPA