Numele lui Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Tăriceanu (2005-2007), respectiv în Guvernul Boc (2009-2010), a apărut, de-a lungul timpului, în cel puțin 15 firme unde, conform portalului termene.ro, este încă acționar sau a fost acționar. Printre ele se numără și Medist SRL, societatea care se ocupă de instalarea și întreținerea ventilatoarele de la Spitalul “Victor Babeș”.

Medist SRL împreună cu Medist Imaging & P.O.C. și Medist Life Science, alcătuiesc Grupul Medist – un gigant specializat în vânzarea de echipamente medicale către zeci de spitale din țară.

Astăzi, fosta soție a ministrului și fiul acestuia dețin peste 50% din acțiunile grupului Medist. Acționarii Medist SRL sunt, conform portalului termene.ro: Manole Ionel, Vlădescu Carmen, Vlădescu Sebastian Alexandru, Coica Gheorghe Florin, Crăciun Cristina-Ioana, Anghel Gabriela Cristina, Manole Mihaela Elena. 

De menționat că de lucrările cu alimentarea cu oxigen a TIR-ului de la Victor Babeș s-a ocupat o altă companie, fără legătură cu Medist, grupul internațional Linde.

Vlădescu nu mai face parte din acționariat

Oficial, Sebastian Vlădescu nu deține acum acțiuni la vreuna dintre aceste societăți, în schimb, fosta lui soție și fiul acestuia figurează ca asociați în toate cele trei firme. Doar la finalul anilor ‘90, dar și la începutul anilor 2000,  cu pauze, conform relatărilor din presă, fostul ministru a făcut parte din acționariatul Medist. 

Într-un interviu mai vechi publicat de Libertatea, Vlădescu povestea că a prins din studenție gustul afacerilor și, la început, a vândut mărțișoare și borcane de castraveți murați.

De aici a ajuns la exporturi de armament în Africa și la afaceri cu UTI Group, deținut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu sau cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Grupul Medist, trei firme, profit de 5 milioane de euro în 2019

Din grupul Medist, prima firmă care a văzut lumina zilei a fost Medist S.A., în 1994. Celelalte două firme din grup – Medist Imaging & P.O.C. și Medist Life Science – au fost înființate în  2008. 

Devenită ulterior SRL, Medist, prima societate din grup, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 65.088.788 lei, un profit de aproximativ 6.300.000 lei și figura cu 87 de angajați. 

Conform portalului baniitai.info, în 2007 avea deja peste 100 de contracte cu statul, în valoare totală de 3.445.351 euro. În 2014, suma banilor obținuți din contracte cu spitalele din țară depășea 10 milioane de euro. 

Anul trecut, conform unui material publicat de Europa Liberă (https://romania.europalibera.org/a/c%C3%A2%C8%99tig%C4%83torii-pandemiei-contracte-de-miliarde-de-euro-pentru-firmele-de-medicamente-%C8%99i-echipamente/31183392.html), Medist a obținut contracte în valoare de 35 milioane lei. Potrivit datelor de pe SICAP, numărul contractelor directe a depășit anul trecut 500.

La rândul său, Medist Imaging & P.O.C. avea, în 2019, o cifră de afaceri de 167.110.416 lei, profit de aproximativ 11.400.000 lei, 67 de angajați. 

Medist Life Science, înființată de asemenea în 2008, avea în 2019 o cifră de afaceri de peste 20 milioane lei, un profit de 1.900.000 lei și 29 de angajați. 

Grupul are afaceri și în Republica Moldova. 

Reacția Medist: ventilatoarele funcționau bine 

Într-un comunicat de presă citat de G4 Media, reprezentanții firmei spun că, potrivit “cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”, adăugând că, între timp, societatea colaborează cu organele de cercetare penală.

Conform declarațiilor făcute luni seara de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, personalul medical a semnalat intrarea în avarie a tuturor ventilatoarelor din TIR-ul ATI, în același timp. Reprezentantul firmei care a distribuit ventilatoarele, aflat la fața locului, ar fi refuzat să intre în unitatea mobilă, în ciuda faptului că i se oferise echipament de protecție. 

În urma incidentului de luni, trei persoane care se aflau intubute în TIR au decedat, alte cinci fiind mutate în alte secții ATI.

Vlădescu, anchetat pentru o șpagă astronomică 

Fostul ministru de Finanțe este trimis în judecată într-un dosar alături de fostul său fin Cristian Boureanu pentru fapte de corupție. Potrivit procurorilor, Vlădescu s-ar fi numărat printre oficialii români care au primit bani, sub titlul de comisioane, de la o firmă străină căreia i se încredințase un contract de reabilitare a liniei ferate București-Constanța, potrivit news.ro. Mita pe care românii ar fi primit-o se ridică, potrivit anchetatorilor, la 20 de milioane de euro.  Procesul se află pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție.

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
HOROSCOP
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele