Directorul site-ului de presă, Armando Linares, a anunţat pe Facebook cum a fost asasinat jurnalistul Roberto Toledo. Potrivit acestuia, trei persoane l-au abordat pe jurnalist şi au tras mai multe ori. Toledo se afla în faţa cabinetului de avocatură al lui Joel Vera, directorul adjunct al publicaţiei, unde filmase cu puţin timp înainte, a precizat Jan-Albert Hootsen, reprezentantul în Mexic al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Site-ul de presă primise ameninţări după ce publicase o serie de dezvăluiri despre corupţia autorităţilor locale.

„Astăzi, aceste ameninţări au fost puse în practică”, a spus Armando Linares, precizând că şi alţi colegi ai celui ucis au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele luni, iar Monitor Michoacan informase autorităţile despre mesajele primite. El a afirmat că asasinatul a fost motivat de „expunerea corupţiei autorităţilor, oficialilor şi politicienilor.

Robert Toledo este al patrulea jurnalist ucis în acest an. De la începutul anului, au mai fost ucişi încă trei ziarişti – Jose Luis Gamboa, director al unui site de ştiri; Margarito Martinez, fotoreporter; şi Lourdes Maldonado, a cărei moarte a provocat proteste ale mass-media în toată ţara.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador i-a acuzat de multe ori în public pe jurnalişti că mint. Luni, preşedinţia de la Ciudad de Mexico a condamnat asasinarea editorialistului Toledo printr-un mesaj pe Twitter al purtătorului de cuvânt Jesus Ramirez.

Acesta a scris că „nu vom permite ca vinovaţii să scape nepedepsiţi” şi a cerut „să apărăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare”, promiţând că preşedinţia va colabora cu autorităţile locale şi cele ale statului Michoacan pentru „elucidarea cazului”.

Mexic, cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti

În raportul pe 2021, Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a desemnat Mexicul pentru a treia oară consecutiv drept cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti. Anul trecut, lista victimelor din rândul presei a cuprins şapte morţi, iar în ultimii cinci ani, circa 50. Grupul pentru apărarea drepturilor omului Articolul 19 a consemnat 145 de astfel de cazuri începând din anul 2000.

Nici măcar Afganistanul, unde anul trecut şi-au pierdut viaţa şase jurnalişti, nu este la fel de periculos pentru presă, arată dpa. În Mexic, omorurile sunt frecvente şi, în general, se raportează aproape 100 pe zi, la o populaţie de 126 de milioane de locuitori. Multe din aceste crime sunt legate de bandele şi cartelurile de infractori.

Urmărește-ne pe Google News