„Extirpați-vă din cap ideea că sunteți jurnaliști de meserie”, scrie jurnalista într-o postare pe Facebook din 29 septembrie, seara în care Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al educației.

Mona Dîrțu precizează că mesajul său este „pentru toți amploaiații din media care au găzduit în ultimele patru zile toate elucubrațiile și contorsiunile logice ale plagiatorului Sorin Cîmpeanu – fără să-i pună o singură întrebare inteligentă, fără măcar să prezinte publicului, succint, probele, fără s-o invite pe Emilia Șercan să-și spună punctul de vedere în emisiuni.

Jurnalistă din redacția Emiliei Șercan, către Digi 24, Realitatea și RTV: „Sunteți niște slugi ale politicienilor”
Jurnalista Mona Dîrțu. Foto: facebook.com/mona.dirtu

Sunteți niște slugi ale politicienilor. Niște instrumente. Niște impostori. Murdăriți această meserie frumoasă, necesară, făcută în numele publicului și pentru public, exact la fel cum toți plagiatorii și fraudatorii care fac legea în universități – și legile țării, desigur – murdăresc meseria profesorilor și a cercetătorilor onești; a acelor oameni care transpiră în fața ecranului, scriind și rescriind; care trudesc în biblioteci neîncălzite să-și documenteze lucrările științifice; care sunt deștepți și buni și integri – și uite că sunt puși în aceeași oală cu baronii care s-au înstăpânit peste universități și fură munca altora, colecționează funcții și diplome, împart favoruri lacheilor lor și se fac politicieni, mutilând legile și luând oxigenul, energia și speranța oamenilor buni care vor să crească, să inoveze, să descopere, să-i învețe pe alții”, continuă jurnalista.

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Jurnalistă de meserie e Emilia Șercan, «this better angel of our nation» – nu voi; voi sunteți niște amploaiați în media care lucrează în funcție de ordinul pe unitate.

Jurnalista Mona Dîrțu:

Ziarista afirmă, de asemenea, că jurnaliști sunt și cei care, după ce Emilia Șercan a publicat probe despre plagiatul lui Sorin Sîmpeanu, „au pus mâna pe telefoane, au dat mail-uri, au cerut reacții de la miniștri, rectori, experți în plagiat etc.; sau au făcut interviuri cu ea; sau au invitat-o să explice pe ce se bazează atunci când susține public că ministrul educației e plagiator, că și-a însușit autoratul unor texte scrise de altcineva; și că, prin legea pe care o promovează, legiferează în interes propriu, auto-amnistiindu-se”.

„Jurnaliști sunt cei care au găsit unghiuri noi ale subiectului. Sau care au scris analize și opinii despre cât de scandalos e că ministrul educației, cel care a șurubărit la legile Educației toată vara, plantând peste tot capcane pro-impostură, să rămână în funcție”, adaugă Mona Dîrțu.

De asemenea, ziarista care îi editează investigațiile Emiliei Șercan amintește că aceasta a continuat să-și facă meseria „și după ce a fost amenințată cu moartea de înalți ofițeri ai statului român în 2019”, „și după ce, în februarie 2022, la o lună după ce a demonstrat plagiatul premierului Nicolae Ciucă, a fost ținta unei operațiuni de kompromat la care complice e însăși Poliția Română”, precum și „în zeci de situații în care i-a fost blocat accesul la informație publică”.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

A continuat să-și facă meseria și când a fost denigrată și târâtă în tot felul de conspiraționisme prezentate pe post de «dezbateri» găzduite de «jurnaliști» la posturile TV finanțate de partide (două exemple: Realitatea Plus și RTV). A depus plângeri la CNA, s-a dus la audieri, și-a susținut punctul de vedere și și-a apărat reputația.

Jurnalista Mona Dîrțu, despre Emilia Șercan:

Emilia Șercan a mers mai departe cu investigațiile sale și atunci când „polițiștii și procurorii au îngropat dosarele deschise ca urmare a plângerilor penale pe care le-a depus din februarie încoace pentru hărțuire, violare a vieții private, scurgere de informații nedestinate publicității din Poliția Română” și și-a asumat în continuare „tot acest travaliu monumental – acțiuni în instanță pentru acces la informație, plângeri și procese pentru depistarea și mai apoi condamnarea celor care au amenințat-o cu moartea, plângeri împotriva celor care o hărțuiesc, o intimidează, cereri de acces la dosar, audieri etc.”, mai scrie Mona Dîrțu.

„Bravo. Ați înfrânt”

Jurnalista a remarcat că la o oră după ce Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia, în buletinul de știri de la Digi 24, aceasta a fost a doua știre, prezentată la 15 minute de la începerea jurnalului.

„Bravo. Ați înfrânt”, conchide Mona Dîrțu.

Plagiatul lui Sorin Cîmpeanu

Demisia ministrului educației a venit după ce luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a arătat, într-o investigație publicată de PressOne că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Totul a începutul în anul 2006, când Cîmpeanu și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan, în PressOne.

Mai mult, Cîmpeanu „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”, mai precizează jurnalista.

Numele autorilor originali au fost înlocuite cu numele lui Cîmpeanu în ediția din 2006 în care Emilia Șercan a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

Sorin Cîmpeanu a negat acuzațiile de plagiat, într-o primă reacție precizând că este vorba despre „o încercare de a bloca legile educației”.

„Este un un mod de lucru specific, respectat întocmai pentru îndrumătoare de lucrări practice, pentru îndrumătoare de proiect şi pentru caiete de seminare, lucrări fără ISBN”, a afirmat fostul ministru, motivând trecerea numelui său pe cursul universitar.

Câteva zile mai târziu, într-o declarație la TVR, Cîmpeanu a comparat un curs universitar cu instrucțiunile de la automatul de cafea.

„Neavând drept de autor, nu se poate ceda dreptul de autor, sunt lucruri care trebuie să fie folosite”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Foto: facebook.com/mona.dirtu

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

adriandan75   •   02.10.2022, 17:21

Motto " Tovarăse laborant ,tu mă inveti meserie? Vezi ca drumul de la Iași are si intors!Ai văzut ce a spus tovarăsul secretar,nu mai comentezi si execuți"- Amintiri din Epoca de Aur " Legenda fotografului oficial" Total greșit. Jurnaliștii sunt nici mai mult nici mai puțin niște angajați care trebuie sa urmeze politica trustului de presă adică interesele patronului.In presă este la fel ca-n politică , ai voie să critici ,dar la sfârșit tot la linia dictată de partid trebuie sa te intorci.Dacă ești prea radical ai toate șansele sa fi exclus.Eu n-am auzit de un jurnalist in Romania să fie 100% independent .Toți au fost slugi si argați pe la patroni,cei bătrâni au slujit inclusiv PCR ul sau Securitatea pe la Scânteia ,Săptămâna etc. Cei care chipurile sunt azi " voci independente" au făcut si ei matrapazlâcuri la greu in tinerețe ca să obțină independența financiară necesară unui jurnalist.Unul când era manager inghițea precum pelicanul reclamă guvernamentală de la falimentarul CFR sau CET,altii din presa sportivă chefuiau cu infractorii din " lotul transferurilor"prin nu stiu care " Trattoria".Așa că a fi jurnalist independent in România este o utopie. PS. Precum 95% din academicienii acestei țări care prin tăcerea si lașitatea lor au tolerat plagiatele ,la fel au făcut si jurnaliștii , s-au complăcut in situația asta - " In God we trust!"- 100$

digiserv.ro   •   02.10.2022, 15:19

USR-ista , NE-USR-ista... Plagiatorii NU AU CE CAUTA in functii de conducere si nu trebuie sa aiba putere de decizie si sa dea inapoi toate veniturile realizate pe baza acestor titluri si diplome false... In orice tara civilizata un plagiator este eliminat din politica in secunda doi din momentul cand este dovedit ca plagiator...

Jumbo   •   02.10.2022, 13:04

Sercan *** e userista, nu? Ghinea, Voiculescu, Fritz, *** procurorii care manaresc dosarele de ani de zile.... Hai curaj, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI