În discursul său de la Timișoara, în care şi-a prezentat raportul politic de preşedinte al UDMR din ultimul mandat, Kelemen Hunor a afirmat că activitatea guvernamentală a formațiunii pe care o conduce de 12 ani a fost un succes şi că „peste două treimi dintre maghiarii din România au aceeași părere”.
Hunor a prezentat, pe lângă succesuri, şi „unele întârzieri şi restanţe” ale UDMR, inclusiv faptul că nu s-a reuşit modificarea Constituţiei şi nu a fost adoptată Legea Statutului Minorităţilor.
„Consider că unul dintre eşecurile Coaliţiei de guvernare a fost faptul că nu ne-am folosit de oportunitatea oferită de majoritatea constituţională. Este rar ca un guvern să aibă majoritate de două treimi cu care ar putea să modifice Constituţia sau să iniţieze acest lucru. Am ratat această şansă, dar trebuie să recunosc că nici războiul care izbucnit în vecinătatea noastră nu prea ne-a venit în ajutor”, a spus el în discursul rostit la al 16-lea Congres.
Liderul UDMR a adăugat că a învăţat din politică faptul „că degeaba ai dreptate dacă nu ai putere, adică dacă nu ai majoritatea de partea ta”.
El a mai arătat că în ultimii patru ani UDMR a abordat şi probleme specifice comunităţii maghiare.
„Localităţile noastre pot folosi în mod oficial propriile steaguri şi steme, dar, din păcate, acest lucru a dus cu sine şi multe atacuri, lucru pe care nu îl putem evita în acest moment. Nu putem evita faptul că tot felul de persoane nechibzuite ne dau în judecată, nici faptul că unii judecători decid după bunul lor plac, după propriile lor valori şi care în unele cazuri nu fac dreptate. Atunci când în urmă cu mulţi ani fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a spus despre limba maghiară că este limba cailor, plângerea noastră a fost respinsă de către un judecător pe motiv că nu a existat nicio discriminare, deoarece calul este un animal simpatic”, a precizat Kelemen Hunor.
„Deci, ne-am întâlnit şi cu astfel de motivări, de justificări, suntem furioşi, trebuie să clarificăm prin schimbări legislative articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne. Trebuie să ne asigurăm că judecătorii nu vor avea posibilitatea să interpreteze legea în funcţie de bunul lor plac“, a mai punctat el.
Kelemen Hunor, care este președinte al UDMR din 2011, va fi reales la Congresul formațiunii care are loc la Timișoara pentru un nou mandat de patru ani, el fiind unicul candidat. Astfel, Hunor va ajunge la al patrulea mandat consecutiv.
radutatii • 30.04.2023, 13:51
"...succesuri...". Bravo, Cristian Otopeanu! Cand EBA a zis asa, ati tocat-o toti jurnalijdii.