„Fermierii români au, în esență, aceleași probleme ca fermierii din Franța, Belgia sau Italia. Este vorba de felul în care sunt alocate subvențiile, cât pot folosi din terenul arabil. Aceste discuții au fost încheiate din 2020, nu este nimic nou, însă trebuie să știți că de când s-a decis acest lucru în fiecare s-au dat derogări. Acesta ar fi primul an în care nu se dau derogări și fermierii simt acest lucru. Vom vedea cum poate Comisia să vina cu anumite proceduri de ameliorare”, a spus Klaus Iohannis.
El a respins orice bulversare a pieței românești din cauza cerealelor mai ieftine din Ucraina și a subliniat că acestea doar tranzitează teritoriul României și nu sunt vândute aici pentru a afecta fermierii români.
„Culoarele solidarității nu afectează agricultura din România. Noi am deschis aceste culoarele pentru că Ucraina are nevoie de ajutor și noi putem oferi acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români. (…) Nu a fost afectată piața românească de aceste produse care doar tranzitează România”, a subliniat președintele.
Protestele fermierilor s-au extins în Europa în ultima lună, iar manifestațiile vizează acum reuniunea Consiliului European. Coloane de tractoare s-au aliniat pe străzile din Bruxelles, încă din primele ore ale zilei de joi, pentru a face presiuni asupra summitului liderilor Uniunii Europene ca să facă mai mult pentru a ajuta fermierii în privința taxelor, a costurilor în creștere din sectorul agricol și a importurilor ieftine, potrivit Reuters.
Fermierii francezi și belgieni, nemulțumiți de creșterea costurilor, de politicile privind mediul ale UE și de importurile de alimente ieftine, au blocat marți autostrăzile și drumurile de acces către un port important. Protestele amenință să se extindă în mare parte din Europa, iar ultimii care și-au anunțat intenția de a protesta sunt fermierii spanioli și portughezi, care au stabilit mai multe acțiuni pentru luna februarie,.
Proteste au avut și în România, unde manifestații au stat timp de cel puțin două săptămâni la Afumați, în timp ce reprezentanții lor și ai transportatorilor au negociat cu autoritățile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Luntrasul • 02.02.2024, 18:31
Rămâne de văzut daca culoarele solidarității cu Ucraina nu afectează agricultura din România...
Lascarus • 02.02.2024, 08:30
Rahaaaan cu ochi, zici ca i presedintele ucrainejilor. De romani il doare n cooor. A venit sa se laude ca m ue va da spaga de 50 mld euroi din munca europenilor. La schimb ucrainejii ne vor livra otrava. Sluga asta turuie ce i scrie pe biletel coana von der ***.