Investigația privind achiziția vaccinurilor anti-Covid a fost declanșată în urma plângerilor a sute de cetățeni din mai multe state ale Uniunii Europene, a declarat Kövesi.
Aceasta a spus că atunci când se primesc plângeri, EPPO este obligat să deschidă o investigație.
Noi avem acest dosar mare, cum am zis, în zona EPPO avem 22 de state membre. Noi, sigur, o să investigăm toate activitățile infracționale, nu pot să confirm acum că o să facem în România, sau în Franța, sau în Spania sau oriunde în Europa. În general, acest dosar a fost deschis pentru a verifica cum a fost încheiat acest contract și, sigur, sunt diverse etape: negocierea contractului, modul în care s-a contractat, modul în care s-a plătit. Pot fi diferite variante atunci când vorbim de o achiziție publică.
Laura Kövesi, șefa EPPO:
Ce a discutat cu ministrul Câciu
Aceasta a confirmat că s-a întâlnit cu Adrian Câciu, ministrul finanțelor, iar acesta s-a oferit să transmită informații privind achiziția vaccinurilor.
Temele întâlnirii sale cu oficialul român au fost însă nivelul de detecție a fraudei cu TVA și implementarea unei directive menite să protejeze interesele financiare ale UE, conform lui Kövesi.
„Deci în cadrul acestei discuții nu s-a pus niciun moment problema din partea mea de a cere un sprijin în absolut niciun dosar, nu am discutat despre niciun dosar al Parchetului European, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii. Însă ministrul finanțelor, din proprie inițiativă, a precizat, în cazul în care Parchetul European dorește sprijin pentru această achiziție, el se oferă să dea sprijin. Niciun comentariu din partea mea, nicio întrebare din partea mea, eu am avut temele mele de discuție”, a precizat Kövesi.
Mesajele dintre șefa CE și directorul Pfizer
Parchetul European a anunțat în 14 octombrie 2022 că a deschis o investigație privind achiziția de vaccinuri anti-Covid din partea Uniunii Europene.
EPPO nu a confirmat oficial ce investighează sau ce contracte sunt vizate.
Însă există indicii că ar fi vizate sms-urile dintre Ursula von der Leyen – șefa Comisiei Europene, și Albert Bourla – șeful Pfizer.
Potrivit Politico, Curtea Europeană a Auditorilor a publicat în septembrie un raport prin care acuza Comisia Europeană că refuză să ofere detalii cu privire la implicarea personală a șefei Comisiei Europene în negocieri.
New York Times a scris în aprilie 2021 despre mesajele schimbate de von der Leyen și Bourla înainte de achiziția a 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer/BioNTech.
Scandalul românesc
În țara noastră, fostul premier Florin Cîțu a declarat, în vara anului trecut, că România a comandat 120 de milioane de vaccinuri anti-Covid, conform Agerpres.ro.
În luna septembrie 2021, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat deschiderea unui dosar privind modalitatea de achiziționare a vaccinurilor anti-Covid.
Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă, respectiv un posibil abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Acuzații asupra miniștrilor USR ai sănătății
În luna august a acestui an, actualul ministru al sănătății, Alexandru Rafila (PSD), afirma că România are în depozite 8 milioane de vaccinuri anti-Covid, pentru care nu există interes și care vor expira și vor trebui distruse pe bani.
Acesta acuza indirect predecesorii săi de la conducerea ministerului, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, ambii din partea USR.
„Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi datorită unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere, care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. Deci 39 de milioane de doze. Această cantitate în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare… este imposibil să fie absorbită”, a spus Rafila, citat de G4Media.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro