Proiectul de lege care permite mobilizarea condamnaților în Forțele Armate ale Ucrainei a fost adoptat de 279 de deputați, a anunțat Yaroslav Zelezniak, deputatul poporului din facțiunea parlamentară „Golos”.

„Sunt un cosponsor al acestui proiect de lege. Și am apărat poziția că cei închiși pentru infracțiuni mai puțin grave ar trebui să primească dreptul de a-și apăra patria. Trebuie să oferi condamnaților posibilități de a lupta, dacă doresc” , a spus deputatul ucrainean Alexei Gonciarenko.

Pentru a putea fi mobilizați, condamnații vor trebui să­-și se dea acordul și să se supună unui control medical, iar comandanții unităților armate ucrainene vor trebui, la rândul lor, să fie de acord pentru a accepta astfel de recruți. 

Nu pot fi mobilizați criminalii, violatorii sau pedofilii

Condamnații mobilizați vor fi primiți în rândul armatei în anumite condiții. Nu vor fi mobilizați cei care au comis infracțiuni împotriva securității naționale, criminalii, violatorii, pedofilii și cei care au comis accidente mortale sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. 

De asemenea, nu vor putea fi admise în armata ucraineană persoanele condamnate pentru producerea, achiziționarea, distribuția sau deținerea ilegală de droguri.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

La 10 aprilie, Rada Supremă a Ucrainei adoptase în primă lectură proiectul de lege privind mobilizarea condamnaților.

Strategie similară, aplicată în Rusia

O strategie similară a fost aplicată și în Rusia încă din toamna anului 2022, unde au fost însă eliberați și criminali, și violatori. În total, 15.000 de prizonieri grațiați s-au întors în societatea rusă după ce au luptat în unități militare penale cu Grupul Wagner și Storm Z, a precizat Olga Romanova, șefa organizației Russia Behind Bars.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat în noiembrie 2022 o lege pentru mobilizarea în serviciul militar a cetățenilor liberați condiționat din închisori, dar care au condamnări pentru fapte grave, precum crimă, tâlhărie sau furt.

Legea se aplică prizonierilor care au fost liberați condiționat din închisori sau din colonii. De obicei, aceste persoane rămân sub supravegherea autorităților timp de opt până la zece ani. Nu au voie să-și părăsească reședința și trebuie să respecte anumite restricții.

Sunt exceptați de la mobilizare cei care au comis infracțiuni sexuale împotriva minorilor, trădare, spionaj sau terorism, cei condamnați pentru tentativa de asasinare a unui oficial guvernamental, deturnarea unei aeronave, activități extremiste și manipularea ilegală a materialelor nucleare și a substanțelor radioactive.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Între timp, rușii se confruntă cu probleme cu deținuții trimiși pe front. Cei care au supraviețuit au revenit în țară după șase luni și au fost grațiați, însă au continuat să comită crime.

În prezent, rușii au schimbat legea, iar prizonierii care ajung pe front sunt nevoiți să lupte până la finalul războiului. În Rusia, nu doar bărbații din închisori sunt trimiși pe front, ci și femeile.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (6)

Trandafir 09.05.2024, 12:30

Sa ajuns la fundul sacului ! De unde soldati ? Multi au murit, altii au fost raniti, altii au reusit sa fuga. Se lucreaza in paralel la import carne de tun din Franta si din Tarile Baltice.

Trandafir 09.05.2024, 12:25

Ce mi-e Rusia, ce mi-e Ucraina ! Doua popoare inrudite ca limba, religie, mentalitate.

Tanja1000 08.05.2024, 22:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.