Viorel Rotilă, liderul Federației ”Solidaritatea Sanitară”, susține într-un interviu pentru Europa liberă, că deși 70% din cadrele medicale nu s-au infectat tratând pacienți critici cu COVID, sau în spitalele de primă linie, ci în alte spitale, nici acum Ministerul Sănătății nu a introdus obligativitatea purtării echipamentului minim de protecție, mască și mănuși, în toate spitalele din România.
Ponderea salariaților din Sănătate infectați este de 25% și nu de 18% cum spun autoritățile. „Culegem datele de la salariați și de la liderii de sindicat, avem un sistem de raportare. În datele noaste avem pe fiecare unitate medicală numărul salariaților infectați, cei mai mulți sunt la Spitalul Județean Suceava – 375, spitalul din Câmpulung Moldovenesc – 67 și Fălticeni – 57. Principalele diferențe provin din faptul că Ministerul Sănătății nu raportează spitalele din subordinea MApN, MAI, CFR. Noi considerăm că este o subraportare. Plus că autoritățile nu iau în calcul și salariații vindecați”, conchide liderul de sindicat.
În ce privește aducerea militarilor la conducerea spitalelor din Suceava și Deva, aceasta este o chestiune de imagine publică, pentru că spitalele militare nu constituie un exemplu de bune practici, având multe cazuri de cadre medicale infectate, ne declară Viorel Rotilă. ”Rigurozitatea militară de care se tot vorbește ar fi trebuit să conducă la zero cazuri de infectare în spitalele militare, ceea ce nu s-a întâmplat”, declară Viorel Rotilă. Cât despre obligativitatea carantinării unor cadre medicale sănătoase, aceasta încalcă normele statului de drept și drepturile individului, care, totuși, nu au fost suspendate prin decretul prezidențial al stării de urgență. ”Dacă neglijăm aceste aspecte cine știe unde ajungem”, conchide liderul de sindicat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro