Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 699.
1 mort și 2 răniți în atacul rusesc asupra Kramatorsk
O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în atacul cu rachetă al Rusiei luni dimineață asupra Kramatorsk din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul regional Vadym Filashkin.
Forțele ruse au tras o rachetă Iskander în orașul de est, distrugând șapte clădiri de apartamente, trei întreprinderi și trei facilități de infrastructură socială, a declarat Filashkin pe Facebook.
„Răniții au primit asistența medicală necesară și nu necesită tratament spitalicesc”, a adăugat guvernatorul regiunii.
Apărarea antiaeriană a doborât o rachetă rusească în regiunea Mikolaiv
Forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus luni seară o rachetă aeriană ghidată Kh-59 lansată de un avion de luptă rus Su-34 în regiunea Mikolaiv, au anunțat forțele aeriene ucrainene, citate de Pravda.
„La 22 ianuarie 2024, forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Comandamentului Aerien „Sudic” au distrus o rachetă aeriană ghidată Kh-59 trasă de un avion de luptă rusesc Su-34 în regiunea Mikolaiv”, au transmis forțele aeriene ucrainene.
Armata rusă a bombardat centrul Hersonului
Trupele ruse au bombardat luni seară centrul orașului Herson. În urma atacului, un bărbat de 43 de ani a fost rănit ușor, au anunțat autoritățile ucrainene.
Potrivit Kievului, rușii de pe malul stâng ocupat temporar au tras de mai multe ori în timpul zilei în cartierele rezidențiale din mijlocul orașului și cartierul Dnipro din Herson.
Polonia va oferi un nou pachet de apărare Ucrainei, anunță Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Polonia oferă Ucrainei un nou pachet de apărare. Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri cu premierul polonez Donald Tusk, care a sosit în Ucraina într-o vizită de lucru.
„Există un nou pachet de apărare polonez. Apreciem o astfel de asistență constantă. Există o nouă formă a interacțiunii noastre de dragul unei cantități mai mari de achiziții de arme pentru nevoile ucrainene. Acesta este un împrumut polonez pentru Ucraina. Astăzi am discutat cu domnul prim-ministru posibilitățile unei viitoare producții comune de arme”, a spus președintele Ucrainei.
Incendii și avarii la infrastructura energetică din Harkov în urma atacurilor ruse
Atacurile rusești din 22 ianuarie au declanșat un incendiu și au distrus echipamente la o instalație energetică aparținând operatorului local Kharkivoblenergo din regiunea Harkov, a informat Ministerul Energiei din Ucraina, citat de Kyiv Independent.
Ministerul Energiei nu a precizat amploarea pagubelor cauzate de atacuri și incendiul care a urmat și nici tipul de echipament care a fost distrus. Nu au fost raportate victime în urma atacului.
Anul trecut, Rusia a atacat constant infrastructura energetică a Ucrainei, provocând întreruperi la scară largă și daune rețelei. Rusia a continuat o strategie similară și în această iarnă, intensificându-și atacurile asupra instalațiilor energetice.
Premierul polonez Donald Tusk a ajuns la Kiev
Premierul polonez Donald Tusk a sosit la Kiev, a anunțat pe 22 ianuarie, pe rețeaua de socializare X, Cancelaria premierului Poloniei, potrivit The Kyiv Independent.
Tusk a fost ales în funcția de prim-ministru al Poloniei în urma unui vot în parlamentul țării pe 11 decembrie, punând capăt lunilor de dispute politice care au urmat alegerilor parlamentare poloneze din 15 octombrie.
Polonia va „cere cu voce tare și hotărâtă mobilizarea completă a lumii libere, a lumii occidentale, pentru a ajuta Ucraina în acest război”, a declarat Tusk la 12 decembrie.
Tusk se va întâlni cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal și cu președintele Volodimir Zelenski, a precizat cancelaria.
Vizita lui Tusk urmează celei a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, care a venit la Kiev la 22 decembrie, în prima sa călătorie oficială în străinătate în noua sa funcție.
Ucrainenii din regiunile ocupate fără pașaport rusesc nu primesc tratament medical – raport
Locuitorilor din regiunile ocupate de Rusia din Ucraina care nu au pașapoarte rusești li se refuză tratament medical, a raportat Centrul Național de Rezistență pe 21 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent.
Dictatorul rus Vladimir Putin a semnat un ordin executiv în aprilie 2023 care a stabilit un termen limită pentru ca rezidenții din zonele ocupate ale Ucrainei să solicite cetățenia rusă. Refuzul de a accepta un pașaport rusesc atrage sancțiuni severe, inclusiv pierderea drepturilor de proprietate, pedepse cu închisoarea și deportarea.
Centrul a precizat că unitățile medicale din teritoriile ocupate vor oferi servicii doar rezidenților care au asigurare de sănătate rusă. Obținerea unei asigurări rusești necesită un pașaport rusesc.
„Ca urmare, majoritatea rezidenților sunt privați de servicii medicale”, a declarat Centrul.
Potrivit Centrului, deținătorii de pașapoarte ucrainene pot avea în continuare acces la serviciile de ambulanță în caz de urgență. Acest lucru le oferă ucrainenilor același drept la servicii medicale pe care l-ar primi vizitatorii străini.
ISW: Apărarea aeriană rusescă nu este, probabil, pregătită pentru atacurile ucrainene
Sistemele rusești de apărare aeriană din regiunile Leningrad nu sunt probabil concepute pentru a proteja regiunea împotriva atacurilor dinspre sud, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 21 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent.
Terminalul companiei rusești de gaze naturale Novatek a luat foc în portul Ust-Luga din Regiunea Leningrad, în apropiere de Sankt Petersburg, în noaptea de 21 ianuarie.
Atacul a fost rezultatul unei operațiuni planificate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit unei surse anonime din cadrul agenției, citată de Ukrainska Pravda.
ISW a declarat că este posibil ca sistemele de apărare antiaeriană din Leningrad să nu fie bine echipate pentru a contracara atacurile din Ucraina, deoarece nu au fost proiectate având în vedere atacurile din sud.
„Rusia și-a dispus în mod istoric apărarea aeriană în zonă pentru a se apăra împotriva unor atacuri ipotetice ale NATO”, au scris analiștii.
Forțele rusești construiesc acum un „district militar Leningrad” de-a lungul graniței cu Finlanda pentru a intimida membrii NATO și, eventual, pentru a se pregăti pentru un viitor război cu NATO. Continuarea atacurilor ucrainene asupra activelor militare rusești din regiune ar putea forța Rusia să își schimbe tactica.
Potrivit ISW, în cazul în care Ucraina continuă să țintească zonele din spate ale Rusiei, aceasta ar putea „crește presiunea asupra apărării aeriene a Rusiei în general”.
Forțele ucrainene au doborât toate cele opt drone rusești lansate de ruși peste noapte
Ucraina a doborât toate cele opt drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, au raportat Forțele Aeriene la 22 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent.
Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, în sudul Rusiei, în largul coastei Mării Azov, au precizat Forțele Aeriene.
Dronele au fost doborâte deasupra oblasturilor Nikolaiev, Herson, Dnipropetrovsk și Kirovohrad.
Trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk, iar resturile uneia dintre ele au provocat un incendiu în incinta unei întreprinderi, a declarat guvernatorul Serhii Lysak. Nu au fost raportate victime.
Potrivit Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, două drone au fost doborâte deasupra regiunii Herson, alte două deasupra regiunii Nikolaiev și una deasupra regiunii Kirovohrad.
Zelenski anunță sarcini și priorități clare pentru următoarele săptămâni. „Doar duminică, sălbaticii ruși au bombardat peste 100 de orașe din 9 regiuni”
Reprezentanții Ucrainei au identificat deja prioritățile pentru următoarele săptămâni în ceea ce privește pachetele de ajutor din partea partenerilor externi, cooperarea politică și măsurile de asigurare a sustenabilității financiare a țării, a declarat duminică seară președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video adresat națiunii, potrivit Ukrainska Pravda.
„Noi am definit deja prioritățile noastre ucrainene pentru următoarele săptămâni. Sarcinile noastre sunt clare – atât în ceea ce privește pachetele care vor consolida poziția noastră pe front, cât și în ceea ce privește cooperarea politică cu partenerii și ceea ce este necesar pentru stabilitatea financiară a Ucrainei. O prioritate specială o reprezintă Uniunea Europeană și relațiile cu cei mai apropiați vecini ai noștri. Pregătim mai multă interacțiune și o nouă comunicare, noi negocieri importante”, a spus liderul de la Kiev.
Doar duminică, a precizat Zelenski în discurs, „sălbaticii ruși au bombardat peste o sută de orașe, localități și satele noastre ucrainene din nouă regiuni”.
Cele mai brutale atacuri rusești de duminică au avut loc în regiunea Donețk.
„Rusia va fi trasă la răspundere pentru toată această teroare – trebuie să fie trasă la răspundere. Dacă nu ar fi fost deciziile Moscovei de a începe această agresiune și această teroare, mii și mii de oameni ar fi fost în viață astăzi. De aceea este atât de important să tragem Rusia la răspundere, deplin și corect, la toate nivelurile. La nivel individual, astfel încât fiecare criminal de război să fie tras la răspundere, fiecare terorist. Și la nivelul întregului stat terorist – prin activele și capacitățile sale. Rusia trebuie să simtă și să-și amintească pentru totdeauna că agresorul pierde cel mai mult din agresiune”, a subliniat președintele ucrainean.
Șeful spionajului ucrainean, despre contraofensiva ucraineană: Nu este totul bine, dar nici catastrofă nu a fost
Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului ucrainean de informații militare (GUR), a declarat că contraofensiva ucraineană din 2023 nu a fost o „catastrofă”, chiar dacă nu totul este „bine”, și că forțele armate ucrainene au nevoie de o campanie de mobilizare, scrie Ukrainska Pravda.
Budanov a făcut aceste declarații într-un interviu acordat publicației Financial Times (FT).
Întrebat despre faptul că contraofensiva Ucrainei din 2023 nu și-a atins obiectivele, Budanov a răspuns: „A spune că totul este în regulă nu este adevărat. Să spui că e o catastrofă nu este, de asemenea, adevărat”.
„Deși planurile inițiale sugerau ceva diferit, ne-am respectat promisiunea. În această vară, unitățile noastre au intrat în mod repetat în Crimeea”, a declarat Budanov.
Întrebat despre noi recrutări în armata ucraineană, Budanov a declarat că „nu este nici măcar de conceput să ne gândim că ne putem descurca fără mobilizare”, adăugând că deficitul de soldați este „palpabil”.
Budanov anticipează că Ucraina va continua să fie capabilă să țină față forțelor lui Putin și că a dovedit deja că presupusa putere militară a Rusiei s-a dovedit a fi un „balon de săpun”.
Coreea de Nord este cel mai mare furnizor de arme al Rusiei în prezent, a mai declarat Budanov în interviu, transferurile de arme ale Phenianului permițând Rusiei „să respire puțin”. „Fără ajutorul lor, situația ar fi fost catastrofală”, a adăugat șeful spionajului militar ucrainean.
Novatek își suspendă operaţiunile la terminalul de gaz lichefiat din Marea Baltică, în urma atacului cu dronă atribuit serviciilor secrete ucrainene
Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate din Rusia, a declarat duminică că a fost forţat să suspende unele operaţiuni la un terminal uriaş de export din Marea Baltică, din cauza unui incendiu declanşat de ceea ce presa ucraineană a spus că a fost un atac cu dronă al Ucrainei, informează Reuters.
Compania rusă a afirmat că incendiul a fost provocat de „o acţiune externă”.
Novatek, care este şi al doilea mare producător de gaze din Rusia, a spus că a oprit operaţiunile de la terminalul Ust-Luga în urma incidentului, în timp ce oficialii locali au vorbit despre producerea unor „explozii” la acesta.
Uriaşul complex Ust-Luga, situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 km (110 mile) vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a transporta produse petroliere şi gaze pe pieţele internaţionale.
Acesta procesează condens de gaz stabil în nafta uşoară şi grea, combustibil pentru avioane, păcură şi motorină, potrivit site-ului Novatek.
Nu este clar cât de mult va dura întreruperea, câte nave cisternă vor trebui să aştepte în afara portului şi care ar fi efectul asupra pieţelor internaţionale de energie, notează news.ro.
Agenţia de presă Interfax-Ucraina, citând surse anonime, a scris că incendiul a fost rezultatul unei operaţiuni speciale efectuate de serviciile de securitate ucrainene.
„Terminalul petrolier Ust-Luga din regiunea Leningrad este o facilitate importantă pentru inamic. Acolo este rafinat combustibil, care, printre altele, este furnizat şi trupelor ruse. Un atac reuşit asupra unui astfel de terminal nu numai că produce daune economice inamicului, privând ocupanţii de oportunitatea de a câştiga bani pentru a duce război în Ucraina, dar şi complică semnificativ logistica combustibilului pentru armata rusă”, a spus una din sursele citate.
Reuters nu a putut confirma că incendiul a fost rezultatul unui atac ucrainean cu dronă.
Dacă acest lucru este adevărat, un astfel de atac ar demonstra capacitatea Kievului de a desfăşura lovituri mai adânc în Rusia decât de obicei, folosind ceea ce se crede că sunt drone produse pe plan intern, într-un moment în care se află în defensivă pe front şi se luptă să-şi asigure în continuare finanţarea occidentală.